Masinile clanului Stanescu, jelite ca la inmormantare dupa perchezitiile mascatilor. Circ la Iasi
Procurorii au facut o vizita neanuntata clanului tiganesc Stanescu, banuit ca a dat un tun de 3 milioane si jumatate de euro.
Impricinatii au intrat in panica abia in momentul in care masinile de lux ale familei au fost scoase, rand pe rand, din curtea unui falnic palat, cu turnulete, iar mascatii, veniti cu detectoare performante, au cautat inclusiv arme si munitie.
In paralel, au fost organizate alte 72 de perchezitii, in mai multe judete din tara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pirandele din comuna Grajduri, aflata la 30 de km de Iasi, s-au strans cu zecile in fata curtilor si s-au luat cu mainile de cap cand au vazut ca masinile de teren si limuzinele au fost trase din garaje.
Unele s-au pus pe jelit ca dupa mort, altele au trecut direct la blesteme, ori au pus mana pe pietre.
Impasibili, ofiterii - paziti de aproape 200 de jandarmi echipati ca pentru razboi - si-au vazut de treaba.
Cautau acte si chiar depozite de bani, pentru a dovedi o afacere murdara de proportii. In paralel, se faceau perchezitii si in comunitatea tiganeasca din Ciurea.
Cu ajutorul a 3 contabile cu experienta, suspectii au deschis 14 firme, printre care Palas Mondial, Alpacino sau Pantera Impex.
Firmele nu erau pe numele principalilor suspecti, ci pe ale unor rude indepartate sau ale vecinilor.
De fapt, 33 de membri ai gruparii Stanescu operau transferuri fictive de bani, cerand apoi statului returnare de TVA, practic 24% din pretinse afaceri pe picior mare.
Capii afacerii prin care s-au strans astfel averi fabuloase sunt supranumiti Lantul, Diamantul si Ferma.
Anchetatorii spun ca indivizii preferau sa ridice de la banci cate 5 - 7 milioane de lei, bani gheata, si ii pastrau acasa, pana sa-i investeasca mai departe.
Curios este ca pana acum, oficialii nu s-au mirat ca acest clan, care pe vremea lui Ceausescu traia in bordeie si vindea cazane, a prosperat brusc dupa anii '90, cand membrii lui au inceput sa plece peste granita.
Sporadic, cate unul dintre interlopi a fost acuzat de furturi din strainatate. Dar furtisagurile grele au aparut in ultimii 10 ani, cand tiganii si-au ridicat case uriase, cu 3, 4 nivele.
Dupa descinderile de joi, procurorii DIICOT si ofiterii de la crima organizata au descoperit ca multe dintre masinile confiscate nici macar nu aveau acte.
Au fost retinute zece persoane, iar audierile vor dura, probabil, pana tarziu in noapte.