Politehnica din Bucuresti ia masuri in cazul profesorilor care au girat opera literara a detinutilor. Cum vor fi verificati
UPB a anuntat ca va incepe examinarea modului in care cadrele didactice ale institutiei au sustinut publicarea de lucrari scrise in penitenciare.
Demersul cadrelor didactice care au initiat, in nume personal, documentele pentru sustinerea publicarii lucrarilor scrise de catre persoane private de libertate va fi supus analizei Comisiei de Etica si Integritate Academica, in baza legislatiei in vigoare si a Cartei Universitatii Politehnica din Bucuresti, iar concluziile vor fi aplicate cu celeritate, au anuntat miercuri reprezentantii institutiei de invatamant superior intr-un comunicat remis AGERPRES.
"In baza legislatiei in vigoare si Cartei UPB, demersul cadrelor didactice care au initiat in nume personal documentele pentru sustinerea publicarii lucrarilor scrise de catre persoanele private de libertate va fi supus analizei Comisiei de Etica si Integritate Academica. Concluziile Comisiei de Etica si Integritate Academica vor fi publicate pe site-ul universitatii si aplicate cu celeritate", se arata in comunicat.
UPB afirma ca a luat la cunostinta din presa despre documentele semnate de cadre didactice din universitate pentru sustinerea publicarii unor lucrari avand drept autori persoane private de libertate.
Reprezentantii UPB subliniaza ca documentele semnate de cadrele didactice nu reprezinta angajamente ale institutiei de invatamant superior, ci puncte de vedere exprimate in nume personal.
"In Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, art. 123 alin. 6 prevede: 'In institutiile de invatamant superior este interzisa periclitarea sub orice forma a dreptului la exprimarea libera a opiniilor stiintifice si artistice'. Libertatea academica este garantata de lege (art.123 alin. 1) si da dreptul membrilor comunitatii sa opteze liber pentru dezvoltarea profesionala, pentru activitatile asumate, fara manipulare, cenzura sau persecutii. Analizand si prevederile din Legea nr. 254/2013 si decizia ANP 619/14.10.2011, precum si documentele semnate de cadrele didactice din Universitatea Politehnica din Bucuresti, se constata ca nu reprezinta angajamente ale institutiei de invatamant superior, ci puncte de vedere exprimate in nume personal", se explica in comunicatul de presa.
Potrivit sursei citate, Carta UPB prevede ca membrii comunitatii academice au dreptul "de a exprima liber opinii profesionale in spatiul universitar si de a initia actiuni in nume propriu, in afara acestui spatiu, daca nu afecteaza prestigiul invatamantului si demnitatea profesiei".
Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, a solicitat marti Consiliului National al Rectorilor sa intreprinda demersurile necesare pentru apararea integritatii academice, in contextul documentului facut public de Ministerul Justitiei, potrivit caruia o serie de profesori universitari si conferentiari au semnat recomandari pentru persoanele aflate in regim de detentie.
Potrivit unui comunicat de presa al MENCS, Adrian Curaj a cerut CNR ca, in baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia si responsabilitatea universitatilor, sa solicite institutiilor de invatamant superior o analiza punctuala a cazurilor.
''Imi exprim increderea ca institutiile de invatamant superior si cercetare vor analiza cu celeritate cazurile, la nivelul consiliilor de etica, pentru a decide si a lua masurile care se impun'', a declarat ministrul Adrian Curaj, potrivit sursei citate.
MENCS precizeaza ca o situatie centralizata a masurilor luate de fiecare universitate va fi transmisa pana la data de 11 februarie.
De asemenea, conducerea MENCS a solicitat Consiliului National al Rectorilor si punctul de vedere in raport cu aceasta situatie.
Potrivit documentului facut public de Ministerul Justitiei, o serie de profesori universitari si conferentiari au semnat recomandari pentru persoanele aflate in regim de detentie, situatie care cade sub incidenta Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: dna, Politehnica, lege, universitate, penitenciare, pedeapsa, dan voiculescu, George Copos, lucrari stiintifice,
Dată publicare:
13-01-2016 10:49