Polițele RCA vor fi obligatorii pentru trotinete și biciclete electrice, ca la mașini. Proiectul a fost adoptat de Guvern
Românii care au trotinete și biciclete electrice vor fi obligați să cumpere polițe RCA ca la mașini.
Un proiect de lege care instituie această regulă a fost adoptat de Guvern, după ce numărul accidentelor în care au fost implicate aceste vehicule a crescut, iar plata despăgubirilor pentru victime a devenit o problemă.
Doar în cazul trotinetelor electrice numărul accidentelor a crescut de peste 50 de ori în ultimii ani, spun autoritățile.
Alegeri 2024
08:00
Cum a explicat Curtea Constituțională validarea primului tur la prezidențiale, fără o renumărare completă a voturilor
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
19:42
Kelemen Hunor: UDMR o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale
Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, pe piața din România au intrat numeroase tipuri de noi vehicule motorizate care nu se pot înmatricula sau înregistra, dar care produc accidente soldate cu daune materiale și persoane rănite, ori chiar decese.
Astfel de vehicule - precum trotinetele electrice și bicicletele electrice - vor trebui să fie obligatoriu asigurate cu RCA - adică să aibă asigurări de răspundere civilă, ca în cazul autoturismelor, a decis Guvernul.
Decizia a fost luată după ce numărul accidentelor în care au fost implicate trotinetele electrice a crescut de 50 de ori în ultimii cinci ani, până la 2.200 anul trecut, potrivit datelor de la Poliție.
Prin noile reguli, va fi permisă folosirea de dispozitive electronice de control a RCA în trafic, fără oprirea vehiculelor, adică prin intermediul camerelor de supraveghere.
Răzvan Pavel, broker de asigurări: „Sunt curios cum o s-o pună în aplicare. În principiu, ca să ai asiguare, trebuie să poți identifica acel bun și dacă o să facă asigurarea pe trotinetă, ele trebuie să fie înregistrate undeva, cum sunt scuterele înregistrate la Primărie. Ar mai fi o altă variantă folosită în alte țări în care se făcea asigurarea de răspundere civilă pe numele persoanei. Odată ce te lovește o trotinetă, ajungi la spital, ai zile de spitalizare. Cel păgubit nu are nici o vină. Dacă ai lovit pe cineva trebuie să plătești”.
Reglementări europene
Prin această lege sunt stabilite și limite de răspundere acoperite prin polița RCA, conform reglementărilor europene.
Astfel, pentru prejudicii materiale, indiferent de numărul persoanelor afectate, limita este de 6,5 milioane de lei. În cazul vătămărilor corporale și al deceselor, limita este de aproape 32 de milioane de lei.
Legea aprobată de Guvern se referă la toate vehiculele definite ca mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie, cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 de km/oră sau care au o masă proprie mai mare de 25 de kg și o viteză constructivă peste 14 km/oră.
Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului: „Vor fi exceptate de la această asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie destinate pentru folosirea de către persoane cu dizabibilitate. Altă excepție - vehicule în competiții sportive, dar numai în cazul în care organizatorul are încheiată o asigurare”.
Ca să se aplice, legea trebuie să treacă și de votul parlamentarilor, apoi să fie promulgată de președintele țării.
Sursa: Pro TV
Etichete: rca, trotinete electrice, biciclete electrice,
Dată publicare:
29-12-2023 19:13