Ploile au făcut prăpăd în România. Acoperișuri distruse, străzi inundate, copaci doborâți, iar dezastrul va continua și luni
Străzi inundate, acoperișuri distruse și copaci puși la pământ de vijelii. Este peisajul lăsat în urmă de furtunile care au cuprins multe zone din țară și nu ne vor scuti de probleme, cel puțin până mâine.
În Prahova, trei stațiuni au rămas fără apă potabilă după valul de precipitaţii, iar un podeț a fost rupt de torenți. Și în Brașov, Canionul 7 Scări e sufocat de crengi și aluviuni.
Pe o stradă din Valu lui Traian, apa măsura jumătate de metru
A turnat cu găleata, iar pe o stradă din Valu lui Traian, apa măsura aproape jumătate de metru. Imagini surprinse în timpul furtunii arată un bărbat cuprins de viitură până aproape la brâu.
Pe mulți oameni, furtuna i-a prins în trafic și au fost nevoiți să oprească. Unii nu și-au mai putut porni mașinile pline de mâl și aluviuni. Și multe curți au fost inundate. Canalizarea comunei Poiana s-a umplut rapid, iar apa s-a revărsat pe șosea.
Pe DN 22, un arbore a căzut pe o mașină
În Tulcea, pe Drumul Național 22, un arbore doborât de vânt a căzut pe o mașină care chiar atunci trecea prin zonă. Cei care se aflau înăuntru au scăpat teferi.
Văzut de sus, pârâul Azuga, în mod obișnuit un fir de apă, aduce acum cu un râu. Peste noapte, când a plouat torențial, apa s-a umflat și a ajuns la câțiva metri, spun localnicii. Vâltoarea a spulberat un podeț care unea două drumuri forestiere. De acolo a luat la vale niște tuburi de mari dimensiuni care s-au proptit într-un alt podeț, aflat la aproximativ un kilometru și jumătate depărtare. Construcția riscă acum să se rupă.
Localnic: „E în pericol și podul ăsta să se ducă dacă mai crește apa. Dacă mai vin lemne, se blochează și îl ia și pe ăsta la vale. Foarte mare apa, drumul care duce la păstrăvărie este afectat”.
Sinaia, Bușteni și Azuga au rămas fără apă potabilă
Peste noapte, Sinaia, Bușteni și Azuga au rămas fără apă potabilă. Torenții puternici au adus de pe munte bolovani, crengi și mâl iar captările care alimentează stațiunile s-au înfundat.
Localnic: „A trebuit să cumpărăm, să ne descurcăm. A plouat foarte puternic, de azi noapte, de pe la 12 până dimineață a fost și vânt și ploaie, a adus tot felul de rădăcini, copaci”.
Dimineață, muncitorii operatorului au început curățenia. În Azuga și Bușteni a început să curgă apă prin robinete în jurul prânzului. În Sinaia, problema a fost rezolvată parțială și ar urma ca distribuția să fie reluată până la sfârșitul zilei, a anunțat compania.
Și Canionul 7 Scări din Brașov a fost blocat de bucățile de stâncă și lemne purtate de torenții scurși de pe versanți. A fost afectat și drumul de acces. Cei care administrează canionul spun că va dura câteva zile până vor curăța locul.
Vremea rămâne capricioasă și în orele următoare, cu ploi și vijelii în mai multe regiuni.
Șapte județe, sub cod portocaliu de ploi torențiale
Meteorologii spun că ploile și vijeliile vor continuă și la noapte, iar până mâine la prânz și hidrologii avertizează că se pot produce viituri pe râurile aflate în zonele cu cod galben și portocaliu de vreme rea.
Șapte județe sunt sub cod portocaliu de ploi torențiale, parțial înca patru: Buzău, Vrancea, Covasna și Brașov, pe unde așteptăm cantități mari de apă și descărcări electrice însoțite de rafale de vânt puternice și grindină. Avertizarea e valabilă până mâine la ora trei.
În schimb, restul țării, exceptând Banatul și Oltenia, este sunt sub cod galben de vreme rea până mâine la ora 10. Pe aici așteptăm din nou vijelii, dar nu la fel de puternice precum cele din zonele cu cod portocaliu. Și Capitala este sub o astfel de avertizare. Vestea bună e că în lacurile de acumulare se mai adună niște apă după atâtea zile de arșiță și se mai răcorește. Mai ales prin zonele joase, unde temperatura nocturnă va fi de 11 grade și se va forma ceață, așa că aveți grijă dacă plecați cu mașina undeva la noapte sau mâine dimineață, la prima ora. Mâine se mai domolesc ploile, iar temepraturile continuă să scadă noaptea la 9 grade în depresiuni. De miercuri se face iar foarte cald și, din nou, vom vorbi de disconfort termic și caniculă.