Picturi vechi de 200 de ani, îndepărtate cu șpaclul. Dosar penal după o restaurare eșuată la un muzeu din Șcheii Brașovului
Renovarea Muzeului "Prima Școală Românească" din Șcheii Brașovului este cercetată de Poliție.
Totul s-a făcut fără niciun aviz din cele necesare în cazul restaurării monumentelor de clasă A, cum este acesta, după cum susțin oficialii.
Experții au descoperit că muncitorii au distrus picturi murale, au răzuit cu șpaclul ornamente vechi și au săpat pereții pentru instalațiile electrice.
Lucrările au fost oprite și vor fi reluate doar după ce proprietarii vor intra în legalitate și vor face dovada că pe șantier ajung specialiști în restaurare.
Obiectivul cultural emblematic al Brașovului, "Prima Școală Românească", aparține Bisericii Sfântul Nicolae. Pentru a renova muzeul și alte două clădiri din apropiere, preoții au obținut finanțare inclusiv de la Consiliul Județean și au contractat o firmă de construcții înființată acum doi ani.
Lucrările au atras atenția unor experți în restaurarea monumentelor istorice. Raportul lor scoate la iveală greșeli grave: cabluri electrice îngropate în decorul mural, ornamente refăcute din ipsos și zugrăveli vechi, din secolul al 18-lea, îndepărtate cu șpaclul.
Marina Iliescu, arhitect expert monumente istorice: „Se poate vedea traseul cablurilor noi care au fost trasate prin pereţi, distrugându-se o parte din decorul pictat. Aceste uși păstrează decorul original de secol 18. Acuma ele sunt complet decapate, adică tot aceast finisaj istoric a fost înlăturat, au fost aduse la aspectul unor simple uși de lemn."
Directorul muzeului a refuzat accesul echipei de filmare în clădirea care, acum, are lacătul pe ușă.
Sebastian Pârvu, director Muzeul Prima Școală Românească: „Ne străduim să facem lucrurile cât mai bine și să nu stricăm”
Reporter: Păi ați stricat deja, spun experții!
Sebastian Pârvu: „Nu știu!”
Reporter: Scrie în raport! Există și o plângere penală!
Sebastian Pârvu: „Nu comentez! O fi!"
În ultimii trei ani, Consiliul Județean Brașov a alocat 460.000 de lei complexului muzeal din Scheii Brașovului. A acceptat deconturile fără a verifica lucrările.
Ciprian Sterpu, vicepreședinte Consiliul Județean Brașov: „Din ce îmi arătați văd niște elemente care sunt îngrijorătoare, dar trebuie să vedem exact ce am finanțat noi acolo”.
Reporter: N-aţi putea verifica dacă au avize în momentul în care vin să ceară bani sau să deconteze?
Ciprian Sterpu: „Cu siguranță, cu siguranță putem să verificăm asta."
Marina Iliescu, arhitect expert monumente istoric: „Față de importanța monumentului, mie mi se pare că este o atitudine complet iresponsabilă. E un caz penal și, în această situație, specialiştii nu aşteaptă decât o rezolvare penală."
Ministerul Culturii, anunţat de această situaţie în urmă cu şapte luni, confirmă faptul că renovarea a început fără avize. Insă a transmis că lucrările au fost oprite până la intrarea în legalitate.
Pentru distrugerile deja făcute, Poliția a deschis un dosar penal.