Piața muncii din România, tot mai afectată. Domeniul bine plătit în care inteligența artificială ia deja locul angajaților
Se anunță o perioadă dificilă pe piața muncii de la noi. În primele două luni, angajările făcute de companii au scăzut cu aproape 20 de procente, spun specialiștii în Resurse Umane.
Situația rămâne delicată și în sectorul IT. Firmele au dezvoltat soluții bazate pe inteligența artificială și lucrează cu mai puțini oameni.
Student: „Au oportunitate de a pleca cu Erasmus, de a vedea experiența studiilor din altă țară și acolo găsesc și un job – Germania, Croația, Polonia, Portugalia”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu gândul la salarii generoase și șanse de dezvoltare, mulți studenți la Informatică plănuiesc să plece din țară. După concedierile de anul trecut, companiile din industria IT nu mai sunt la fel de dispuse să investească în noi talente.
Dacă înainte, tinerii erau recrutați din facultate, acum multe posturi de programatori sunt parte blocate.
Florin Pop, profesor Facultatea de Automatică și Calculatoare: „Se simte o oarecare tendință de scădere de specialiști în domeniul dezvoltării sofware, unde lucrurile sunt din ce în ce mai automatizate, unde dezvoltările bazate pe IT s-au dezvoltat foarte mult”.
Piața IT produce aproximativ 8% din PIB-ul României
Practic, inteligența artificială a dus la automatizare, iar proiectele se fac acum cu bugete mai mici și oameni mai puțini. De exemplu, în loc de zece programatori, sarcinile pot fi făcute doar cu șapte specialiști. Pe de altă parte, în noul context economic, multe companii și-au mutat sediile în alte țări.
Sorin Faur, specialist Resurse Umane: „La acest moment simțim o prudență, o anumită rezervă pe piața de angajări. Dacă vorbim de IT aceeași scădere cam 15-20%. IT-ul va continua să ofere multe locuri de muncă, dar în acest moment din rațiuni conjuncturale care țin și de faptul că iată au fost niste modificări în legilație, foarte multe firme au făcut foarte foarte multe angajări în trecut pentru a se asigura că au polul de talente, vedem această scădere”.
Mulți specialiști au început să lucreze pentru companii din Irlanda, Marea Britanie, Germania sau Spania.
În România, în vara anului trecut, figurau peste 240.000 de angajați în IT, cei mai mulți cu vârsta până în 34 de ani, potrivit datelor Eurostat. România se află pe locul 2 în Europa ca număr de specialiști, iar sectorul reprezintă unul dintre motoarele economiei românești. Piața IT produce aproximativ 8% din Produsul Intern Brut.
Pe de altă parte, anul se anunță dificil pentru toți angajații, indiferent de domeniul în care lucrează.
Există, totuși speranța că fondurile europene vor genera noi locuri de muncă. Totul depinde însă de modul în care vor fi folosiți acești bani puși la dispoziția României.
Sursa: Pro TV
Etichete: IT, companii, angajari, inteligenta artificiala, piata muncii,
Dată publicare:
04-03-2024 20:13