Petardele pot mutila pe viață copiii și adulții, iar animalele sunt terorizate. S-au vândut însă ca pâinea caldă
Adulţi şi copii mutilaţi pe viaţă, animale care ajung să se îmbolnăvească şi chiar să moară sunt efectele dezastruoase ale folosirii petardelor şi artificiilor.
Medicii atrag atenţia că sub nicio formă cei mici nu trebuie lăsaţi să manevreze singuri aceste dispozitive. Fără să ţină cont însă de toate aceste urmări grave, au fost pline străzile de comercianţi care vând ilegal produsele pirotehnice.
Iată cum decurge o negociere pentru obținerea unor asemenea materiale:
Cumpărător: Mă interesează să nu fie o din asta de 30 de secunde. Adică, fac frumos pe cer sau..
Vânzător: Sunt mari...
Cumpărător: Aha, ok...
Vânzător: Eu astea le dau la... În perioada aceasta, numai din astea mici îmi rămâneau...
Internetul a fost împânzit cu anunţuri de vânzare de artificii din grupa interzisă pentru persoanele fizice. Vânzătorii îşi iau măsuri de precauţie şi, pentru a nu fi prinşi de Poliţie, conversaţia începe întotdeauna în scris, pe WhatsApp, iar negocierea se poartă apoi prin apel pe internet.
-Eu am buget de 1000 de lei...
-De o mie de lei, aş putea să-ţi dau două de 16 focuri şi două din astea mari.
În numai o lună, Poliţia Română a confiscat 9 tone de artificii interzise şi a deschis 35 de dosare penale. De regulă, spun poliţiştii, astfel de produse sunt importate legal de către o societate autorizată, dar apoi sunt vândute la negru.
Ciprian Romanescu, Poliția Română: „Riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă."
Dar riscurile sunt foarte mari şi pentru cumpărători. În fiecare an, zeci de adulţi şi copii sunt grav răniţi de petarde şi artificii.
Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu: „S-au prezentat în clinica noastră în urgenţă cu nişte traumatisme foarte grave. Le-au explodat, pur şi simplu, petardele în mână şi produc leziuni ireversibile. Practic, amputaţii de degete. Au mai venit cu probleme la auz. Uneori rămân cu sechele pe viaţă la nivelul auzului sau la nivelul ochilor."
Şi pentru animalele este cea mai grea noapte din an.
Jack, de exemplu, un Golden Retriever de 9 ani şi jumătate îşi petrece în ultimii ani Revelionul în baie, speriat de zgomotul puternic provocat de artificii. Stăpânii îl ţin în braţe şi îi pun muzică şi doar aşa se mai relaxează.
Alexandru Buzdea, medic veterinar: „Pacienţi în urmă cu 2 zile, am avut doi. Unul a sărit gardul pentru că în zonă a fost un foc de artificii, şi-a tăiat piciorul. Ne-au venit cu plăgi, ne-au lovit muşcaţi de alte animale, s-au bătut între ei pe fond de stres sau, cel mai rău sunt animale care fac crize epileptiforme."
Veterinarii susţin că, pentru relaxarea animalelor, se pot folosi produse pe bază de plante sau, în cazuri grave, se pot administra sedative, însă sub strictă supraveghere medicală.