Pestele considerata delicatesa in strainatate ar putea disparea din Marea Neagra. Turcii fac prapad an de an in apele noastre
Braconajul si pescuitul industrial in exces pun in pericol calcanul din Marea Neagra.
Mai grav este ca tarile riverane nu au reusit sa ajunga la un acord privind stoparea acestui fenomen. Anual, braconierii turci fac prapad in apele noastre, iar acelasi lucru se repeta si in Bulgaria. Cifrele sunt ingrijoratoare: calcanul este braconat de patru ori mai mult decat este pescuit legal.
La inceputul fiecarei veri, politistii de frontiera romani si bulgari intra intr-un razboi al calcanului cu braconierii turci. Atacurile pescarilor turci sunt insa numeroase, iar autoritatile romane nu castiga intotdeauna aceasta lupta. In plus, Comisia Europeana a diminuat cota de pescuit pentru tara noastra si pentru vecinii bulgari.
Alexandru Ion, ofiter de presa Garda de Coasta: "Dupa actiuni specifice, inclusiv in forta, au fost depistate 1700 de kilograme de calcan, atat la bordul pescadoarelor sau prins in plasele amplasate in mare de catre braconieri."
Calcanul este vandut in Romania cu 50-60 de lei kilogramul, iar in Turcia este considerat delicatesa si costa 40 de euro kilogramul. Turistii straini il cauta pentru carnea dulce si lipsa oaselor. Nu stiu ca, in multe cazuri, este pescuit ilegal din Romania.
Adrian Dumitrescu, bucatar: "Calcanul este considerat printre cei mai buni pesti. Are o carne alba, zemoasa, care este plina cu proteine. Este putin mai dulce si are un gust aparte."
Pescarii romani si bulgari au voie sa captureze cate 43 de tone de calcan anual pentru ca Uniunea Europeana a impus limite severe in exploatarea acestei specii, in incercarea de a o proteja. In schimb, turcii si ucrainenii, care nu au restrictii, pescuiesc fara grija in jur de 200 de tone pe an.
In fata reprezentantilor din toate tarile riverane Marii Negre, specialistii romani au tras o concluzie socanta: calcanul se braconeaza de 4 ori mai mult fata de toata cantitatea prinsa legal. Speciile de rechin de Marea Negra si de calcan sunt pe cale de disparitie.
Simion Nicolaev, director Institutul "Grigore Antipa", Constanta: "Cea mai puternica este rechinul care este deja intr-o stare complet, aproape de disparitie. Urmeaza calcanul."
Cercetatorii spun ca singura solutie pentru a mai putea savura calcan sau rechin, in viitor, este interzicerea completa a pescuitului pentru cinci ani, situatie neacceptata, insa de pescarii autorizati.
Miguel Bernard, comisia pescarilor din Mediterana si Marea Neagra: "Intrebarea care s-a pus este daca vom controla pescuitul ilegal si il vom aduce la nivelul cotelor de pescuit, vom reusi sa mentinem populatiile de calcan in siguranta?"
In zona economica marina a Romaniei, acum doi ani, se inregistrau, in apele noastre litorale, aproape 2000 de doua tone de calcan.
Sursa: Pro TV
Etichete: marea neagra, pescuit, peste, disparitie, braconaj, delicatesă, calcan,
Dată publicare:
17-06-2017 19:07