Forta de reactie rapida NATO se antreneaza in Romania. Alianta testeaza cat de eficient poate comasa forte impotriva Rusiei
Peste 5.000 de militari din 11 tari se antreneaza in aceste zile, in poligonul de la Cincu, in judetul Brasov. Acestia fac parte din forta de reactie rapida a NATO si sunt primii care intervin in momentul cand apare un conflict pe teritoriul aliantei.
La exercitiul "Noble Jump 17" participa, pe langa militarii romani, si colegii lor din Albania, Spania, Danemarca, Norvegia, Polonia, Marea Britanie si Statele Unite. Comandamentul NATO vrea sa testeze cat de repede poate comasa forte considerabile la granita estica a aliantei.
Amiral Michelle Howard, comandantul Comandamentului Fortelor Intrunite NATO: "Sa aduni laolata atat de multi oameni, in conditii grele si sa poti in continuare sa-ti faci treaba, necesita foarte mult exercitiu, aceste lucruri le poti invata doar daca le incerci"
Cu aceasta ocazie participantii isi prezinta cele mai noi inovatii. De pilda cercetasii norvegieni folosesc o drona minuscula care ii ajuta sa identifice tintele inainte de a le ataca.
Ministrul Apararii, Gabriel Les, prezent la exercitiu, a promis ca programul de inzestrare al armatei va continua. "Este o provocare cheltuirea a 2% din PIB astfel incat sa raspunda cerintelor operationale a armatei dar si integrarea lor in industria noastra de aparare, pentru ca este normal ca acesti bani sa fie cheltuiti in Romania"
Si in judetul Constanta, la baza Mihail Kogalniceanu, 150 de militari britanici apartind Fortelor Aerine, efectueaza misiuni impreuna cu pilotii romani de pe MIG 21 Lancer. 4 avioane tip Typhoon si 4 MIG 21 Lancer decoleaza zi si noapte.
Aplicatia simuleaza supravegherea coastei NATO a Marii Negre in zonele litorale ale Romaniei si Bulgariei.
Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, si omologul sau roman, Gabriel Les, s-au intalnit, la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu, cu pilotii si personalul tehnic care deservesc aeronavele Typhoon ale Fortelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, sosite in Romania pentru executarea de misiuni de politie aeriana.
Cei doi ministri au sosit la Mihail Kogalniceanu in jurul orei 16.00, cu o aeronava, dupa care au mers sa discute cu militarii. Apoi, a avut loc o scurta ceremonie in cadrul careia au fost intonate imnurile celor doua state, dupa care au urmat discursurile celor doi demnitari.
Michael Fallon a amintit in discursul sau de iscusinta pilotilor romani si britanici care protejeaza regiunea Marii Negre.
“Am fost martor la deosebita iscusinta a pilotilor romani si britanici. Pilotii romani si britanici lucreaza neobosit pentru a proteja cerul de deasupra Marii Negre impotriva amenintarii permanente a agresiunii Rusiei. A fost un privilegiu sa le urmaresc zborul si am fost impresionat nu doar de abilitatea si viteza de reactie, dar si de coordonarea in timpul exercitiului si de camaraderia care s-a sudat intre oamenii nostri, intr-o perioada remarcabil de scurta”, a afirmat ministrul britanic al Apararii.
El a precizat ca Marea Britanie si-a reafirmat inca o data sprijinul pentru NATO, explicand ca pe langa misiunile de politie aeriana, a urmarit in cursul zilei de miercuri alti militari britanici in cadrul exercitiului Noble Jump, care are loc in Poligonul Cincu, subliniind ca militari britanici se antreneaza in Letonia si Lituania, sprijinind prezenta consilidata a NATO in Estonia si Polonia.
Michael Fallon a mai spus ca desi Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana va continua sa asigure securitatea continentului. “Ziua de astazi transmite cele mai puternice semnale asupra angajamentul britanic continuu fata de securitatea europeana. Parasim Uniunea Europeana, dar vom continua sa protejam securitatea continentului nostru si, pe masura ce lumea devine, din pacate, mai intunecata si mai periculoasa, veti continua sa gasiti o Mare Britanie cu adevarat globala, stand cu mandrie alaturi de dumneavoastra, determinati in apararea libertatilor pe care le pretuim: toleranta, justitie si democratie, a ceea ce insusi Mihail Kogalniceanu a numit odinioara <spiritul liberal>”, a declarat ministrul britanic al Apararii.
Ministrul roman al Apararii a afirmat, la randul sau, ca intensificarea exercitiilor militare reprezinta un raspuns la deteriorarea situatiei de securitate. “Intensificarea exercitiilor militare este parte a raspunsului la deteriorarea situatiei de securitate, devenita deosebit de fluida si de complexa, caracterizata de provocari si actiuni hibride. In acest context, ca aliati NATO, ne instruim impreuna si crestem operabilitatea pentru a ne asigura ca vom fi in masura sa facem fata oricarei potentiale agresiuni sau amenintari la adresa aliatilor sau a membrilor sai”, a spus ministrul Gabriel Les.
El a mentionat ca Romania este determinata sa-si indeplineasca rolul de pilon regional de stabilitate si furnizor de securitate.
“Prezenta trupelor Marii Britanii in Romania reprezinta expresia reafirmarii unitatii, coeziunii si solidaritatii aliatilor pentru intarirea si aparea flancului estic al NATO. Totodata, in vederea implementarii obiectivelor Aliantei de a face fata provocarilor la adresa securitatii si apararii in regiune, Romania este determinata sa-si indeplineasca rolul de pilon regional de stabilitate si furnizor de securitate. In acelasi context, cooperarea stransa intre fortele romane si cele britanice, contribuie la consolidarea parteneriatului strategic dintre cele doua tari”, a explicat ministrul Apararii.
Sursa: Pro TV
Etichete: NATO, militari, cincu, exercitiu, Baza Mihail Kogalniceanu, inarmare, gabriel les,
Dată publicare:
14-06-2017 19:19