Dosarul Mineriadei ar putea bloca activitatea Instantei Supreme. Sunt peste 400 de volume si cateva mii de martori

Ultima actualizare: 17-06-2017 07:16

18 inculpati, 1300 de parti vatamate, si civile, aproape 600 de martori, dar si daune de milioane de euro - toate sunt cuprinse in dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie '90, ajuns miercuri la instanta suprema.

La 27 de ani de la violentele minerilor, veniti sa elibereze Piata Universitatii de manifestanti, judecatorii au o misiune complicata. Sefa instantei supreme, spune ca numarul mare de volume va ingreuna enorm procesul, care ar putea dura si doi ani, daca nu mai mult. Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu,si Miron Cozma sunt acuzati de infractiuni impotriva umanitatii.

“Mi-au dat de n-am mai stiut de mine. M-am trezit la picioare, stomac, in spate, pe langa faptul ca siroia sangele pe mine”, spune Ecaterina Stefoglu. Are 63 de ani si schiopateaza si astazi din cauza batailor pe care le-a primit la mineriada. Vindea prajituri intr-o cofetarie in iunie 90 si le ducea lapte praf protestatarilor din Piata Universitatii. Spune ca a fost prinsa de minerii si batuta crunt. Apoi a fost arestata abuziv trei luni la puscaria Jilava.

“M-a urcat in duba si m-a dus la Magurele. Acolo am vazut a doua oara moartea cu ochii. Deci nu am vazut in 1989 ce am patit la Magurele.”

Ecaterina cere acum despagubiri de 50 de mii de euro in procesul Mineriadei. Ea se va intalni in instanta cu presedintele tarii din acea vreme care i-a considerat pe protestatari, niste golani, “elemente legionare care au angrenat si elemente naive”.

Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu si Miron Cozma sunt doar cativa dintre liderii puterii de atunci care trebuie sa dea socoteala. Acuzatiile de infractuni contra umanitatii le-ar putea aduce detentia pe viata.

Unul dintre martorii cheie in Dosarul Mineriadei este profesorul Corneliu Birsan, fost judecator la CEDO. In 1990 era decan al Facultatii de Drept si a avut de-a face cu o delegatie trimisa cel mai probabiul de Miron Cozma la sediul facultatii ca sa ii puna la respect pe studenti.

In dosar, alaturi de Ecaterina si profesorul Barsan, mai sunt 1300 de victime. Cea mai mare solicitare de dauna este de 8 milioane de euro. Marturiile stau intre copertile a nu mai putin de 413 volume.

Dosarul care risca sa paralizeze instanta suprema, daca stam sa ne gandim ca in urma cu doar cateva zile a ajuns un alt dosar de anvergura - dosarul Romgaz, care are 1144 de volume.

Cristina Tarcea, presedintele ICCJ: “Va ridica probleme nu doar in ceea ce priveste spatiul de depozitare, ci si activitateaa de judecata. Sunt multe fapte, multi inculpati, multe victime, aproape 2000 cu tot cu mostenitori cu tot, multi martori, aproape 5600 de martori, care vor lua foarte mult timp completului.

Sefa instantei supreme nu exclude posibilitatea ca judecatorul care va avea Dosarul Mineriadei sa nu mai conduca un in alt proces. Si sa dea termene de judecata saptamanale sau chiar mai des.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 22 Octombrie 2021

45:51
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Trending Review cu Daragiu
De ce și-a schimbat Kanye numele?

19:46
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!