Peste jumătate dintre români vor să se vaccineze anti-Covid. Profilul celor care refuză
La aproape o lună și jumătate de când a început la noi vaccinarea anti-COVID, sondajele de opinie sunt încurajatoare.
Mai mult de jumătate dintre români vor să fie imunizați în acest an. Iar jumătate din rândul scepticilor se arată dispuși să se vaccineze în viitor.
Dacă anul trecut procentul celor care respingeau vaccinul se apropia de 70%, acum cei care refuză categoric serul reprezintă doar o cincime.
Sondajul mai arată şi profilul majorității celor care nu cred în vaccin și pandemie: persoane fără venituri, din mediul rural şi cu studii primare.
Cifrele arată că majoritatea românilor vor să se vaccineze în 2021, peste 55%. Și chiar dacă aproape 40% se arată sceptici, doar 19.7% refuză categoric vaccinul anti-covid. Tot atâția dintre cei neîncrezători spun că ar fi dispuși să se imunizeze pe viitor. Un procent mic de doar 5% nu știu ce să facă sau nu vor să spună.
De ce și-au schimbat scepticii părerea și vor să meargă la centrele de vaccinare, în viitor? Pentru că sunt puține cazuri în care au apărut efecte adverse în urma vaccinării și, foarte important, pentru că personalul medical s-a vaccinat, iar puterea exemplului a funcționat.
Așadar, dacă adunăm 55,2% cu 19,7%, ajungem la 75% dintre români care s-ar vaccina într-un an-doi. Adică exact acea masă critică, atât de necesară pentru imunizarea în masă a întregii Românii.
Să aruncam o privire și asupra jumătății goale a paharului. Pe 30% dintre cei care sunt sceptici îi sperie reacțiile adverse. Aproape tot atâția cred că vaccinul e ineficient, ceva mai puțin se plâng că n-au suficiente informații. În fine, 12.7% dintre români cred că SARS-cov-2 nu există și aproape 6% refuză orice vaccin.
Cine sunt aceștia? Conform sondajului de opinie, femeile sunt cele care se tem mai degrabă de efectele adverse, în timp ce bărbații se tem că vaccinul ar fi ineficient și sunt mai înclinați să creadă că nu există virusul sau se pronunță în general împotriva vaccinurilor.