A opta tranșă de vaccin Pfizer a ajuns cu întârziere la Bucureşti
A opta tranșă de vaccin Pfizer a ajuns cu întârziere în România. Avionul nu a putut decola luni dimineață din Germania, din cauza ninsorii. A făcut-o abia spre seară.
Cele aproape 129 de mii de doze au fost redistribuite spre centrele din țară încă de la prima oră. De miercuri, românii se pot programa pentru imunizarea cu serul Astra Zeneca. Și în acest caz există întârzieri. Până acum a fost livrată doar jumătate din cantitatea așteptată.
De luni dimineață, Europa Centrala a fost cuprinsă de o furtună de zăpadă. Cursele de pe aeroportul din Leipzig au fost anulate. De acolo ar fi trebuit sa decoleze cursa cu cele 164.000 de doze de vaccin Pfizer.
Florin Cîțu, prim-ministru: „Oricum sunt doze de rapel, suntem OK în urmatoarea prioadă, deci nu e nicio problemă, nu se reprogramează nimeni”.
Între timp, Ministerul Sănătăţii a anunţat că de miercuri se pot programa pe platformă cei care îşi doresc să primească serul de la Astra Zeneca. Prima zi disponibilă va fi 15 februarie.
Până acum au ajuns deja 81.000 de doze Astra Zeneca. Au fost deja trimise la Cluj, Iaşi şi Timişoara. Ar mai trebui să ajungă un al doilea transport pe 12/13 februarie. În total ar fi 170.000 de doze, sub cele 200.000 la care sperau autorităţile.
Vaccinul va fi disponibil în 180 de cabinete răspândite în toată ţara. Este recomandat pentru grupa de vârsta 18-55 de ani, are o eficacitate de 60%, iar a doua doză se face la 8 săptămâni distanţă de prima. Se pot programa cei cu boli cronice şi angajaţii din domeniile esenţiale.
În cazul vaccinului Astra Zeneca, reacţiile adverse „foarte frecvente” sunt sensibilitatea la locul de administrare, senzaţia de oboseală, frisoanele, durerile de cap, greaţă sau durerile musculare. Febra peste 38 de grade şi vărsăturile sunt trecute la reacţii „frecvente”. Umflarea ganglionilor limfatici, ameţelile sau erupţiile pe piele sunt „mai puţin frecvente”.
De asemenea, autorităţile spun că reacţiile adverse minore sau moderate apar mai des după a doua doză a vaccinului Pfizer decât după prima.
Dr. Brânduşa Petrutescu, imunolog, Spitalul Universitar Bucureşti: „Cunosc multe cazuri care au făcut efectiv un nou episod pseudo-COVID: febră, frison, stare de rău, greaţă, vărsături, dureri musculare, destul neplăcute. Cei care deja făcuseră boala”.
Dr. Florin Roşu, manager la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: „Dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, dar sunt de slabă intensitate şi vă garantez că folosind banalul paracetamol ele pot fi combătute”.
Potrivit celor trei prospecte, la vaccinul Astra Zeneca reacţiile adverse sunt mai puţin severe şi mai rare după a doua doză decât după prima. La vaccinul Pfizer, reacţiile adverse sunt mai rar întâlnite la vârstnici decât la tineri. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul vaccinului Moderna: reacţiile adverse apar mai des după a doua doză decât după prima.