Peste 80.000 de pelerini au stat la coadă ca să se închine la moaștele a șapte sfinți în București
Este a șasea zi de pelerinaj în Capitală, iar până acum peste 80.000 de pelerini au stat la coadă să se închine la moaștele a șapte sfinți.
Șirul de credincioși ocolește dealul Patriarhiei, iar oamenii se bucură de vremea blândă și prilejul de a se reculege câteva ore și a se ruga în liniște.
Sâmbătă creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar duminică pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mii de oameni au ascultat slujba și s-au așezat la rând, să se închine la moaștele celor șase sfinți: Dimitrie cel Nou, Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Sfântul Nectarie, dar și Sfântul Lazăr din Cipru.
„Gânduri bune, să ne rugăm pentru sănătate, pentru pace în țara noastră și în toată lumea”
Vremea ține cu pelerinii, este un weekend neobișnuit de cald pentru finalul de octombrie, iar multă lume a ținut să vină special în ziua în care este sărbătorit Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Considerat ocrotitorul Tesalonicului, al agricultorilor și al păstorilor, acest sfânt militar din secolul al III-lea este chemat în ajutor de mulți oameni în suferință.
Se spune că din mormântul său a izvorât mir, de aici și supranumele lui. Ca și Sfântul Gherorghe, este considerat ocrotitor al armatelor.
Femeie: „Este o sărbătoare de suflet, bunica mea se numea Dumitra, a fost născută de Sfântul Dimitrie, este una dintre persoanele cele mai dragi vieții mele. Sunt sfinţii care aparţin într-un fel familiei și vieții noastre de zi cu zi”.
Adrian Agachi - Consilier Patriarhal al biroului de presă: "Este un sfânt cu o istorie deosebită, foarte iubit în Grecia, dar și aici la noi pentru că și noi suntem binecuvântați să avem o bucățică din moaștele sale”.
Credincioșii au venit din toată țara să se închine și Sfântului Lazăr, cel înviat de Mântuitorul Iisus.
Mulți credincioși aduc în dar crizanteme, în splendidele culori ale toamnei, flori dedicate acestei sărbători, și numite în sudul țării "dumitrițe".
Duminică, credincioșii îl vor sărbători pe Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului. Aproape 260.000 de români îi poartă numele. Pelerinajul se va încheia luni.