Peste 500.000 de doze gratuite de vaccin împotriva gripei vor ajunge la medicii de familie

Ultima actualizare: 17-10-2020 20:16

Începând de luni, 500 de mii de doze gratuite de vaccin împotriva gripei vor pleca din depozite către medicii de familie. Evident că întocmirea hârtiilor şi transferul în sine vor dura câteva zile.

Abia după aceea, doctorii îi vor chema la imunizare pe pacienţii cu risc mare de complicaţii.

Este totuşi o veste mult aşteptată. Cele trei noi tupini ale gripei izolate pentru sezonul acesta pot invada organismul simultan cu Sars-Cov-2.

Este primul an în care mare parte din populaţia lumii a înţeles, în mod trist şi brutal, ce înseamnă să lupţi cu o boală care nu are leac. Experţii în sănătatate avertizează însă că în valul al doilea al pandemiei va avea loc şi confruntarea cu alt inamic, gripa sezoniera. E drept, pe aceasta o putem preveni.

Din trei milioane de doze gratuite, câte a comandat de la producători, Ministerul Sănătăţii a distribuit până acum numai 400 de mii. Majoritatea au ajuns în spitale. Abia de luni ar trebui ca medicii de familie să primească un lot de jumătate de milion de injecţii. Sunt aşteptate în special pentru gravide, copii sub 5 ani, bolnavi cronici şi vârsnici.

Cosmina Berbecel, Medic de Familie: ”Zeci de mesaje, pe toate căile de comunicare posibile, întrebând de vaccin. Când vine, mai vine, mai aşteaptă, se mai chinuie să-l caute prin farmacii? Eu, până la momentul acesta, am făcut 186 de doze. 15 din ele fiind de la DSP. Restul cumpărate de pacienţi”.

Vaccinul împotriva gripei nu se găseşte acum nici cu bani, în farmacii. Reprezentanţii importatorilor spun că România a fost, pentru fabricanţi, o piaţă inconstantă în ultimii ani. Acum cererile sunt uriaşe din toate statele, dar pentru producători nu suntem o prioritate.

Dan Zăhărescu, director executiv al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Medicamente: ”Sunt cantităţi insuficiente pe plan mondial. Cantităţile puse pe piaţă în România, per ansamblu, sunt duble faţă de cele de anul trecut. Să nu uităm că nu mai târziu de anul 2016 au fost cantităţi mari de vaccin gripal care au fost arse, pentru că nu s-au vândut şi nu s-au administrat”.

Chiar dacă, în sezonul gripal trecut, aţi făcut vaccinul târziu, nu veţi fi protejaţi şi acum! E o chestiune de timp: după administrare, durează 2 săptămâni până ce titrul de anticorpi atinge vârful. Urmează o perioadă de platou, cu protecţie optimă, apoi timp de 150 de zile numărul anticorpilor scade până la 10. Linia de apărare a organismului se dizolvă. Şi argumentul hotărâtor: anul trecut au fost izolate şi s-au regăsit în vaccin tulpinile Kansas, Brisbane, Colorado şi Yamagata. Doar cea din urmă va circula şi în sezonul care urmează să înceapă.

Aşadar, nu acceptaţi, sub nicio formă, oferte de a cumpăra vaccinul de anul trecut. Aveţi practic acelaşi risc de îmbolnăvire ca o persoană nevaccinată, mai ales că, în acest an, intră în peisaj şi noul coronavirus. Gripa permite coinfecții cu Sars-Cov-2. Au fost deja cazuri în Asia, inclusiv la copii. S-a observat că severitatea simptomelor creşte, pentru că ambele sunt virusuri respiratorii şi atacă simultan sistemul imunitar.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!