Peste 300.000 de români s-au programat la vaccinare în ultimele 24 de ore. Ce probleme au întâmpinat
Etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-COVID n-a început tocmai coerent: să-ți faci o programare pe platforma pusă la dispoziție de autorități este o aventură.
Apoi, așa cum am descoperit chiar în Capitală, unele centre de imunizare sunt încă închise, deși au undă verde de la DSP.
Vestea bună este că există un interes crescut pentru vaccin. În Bucureșți, cel puțin, toate locurile din următoarele săptămâni s-au ocupat rapid. Premierul Florin Cîțu a făcut, sâmbătă dimineață, prima doză și spune că problemele se vor rezolva, pe măsură ce vor intra în țară noi transporturi.
Peste 300.000 de români s-au programat la vaccinare, în ultimele 24 de ore. 62.000 dintre ei, numai în Capitală, unde gradul de ocupare este de sută la sută. Deși pare că asistăm la un blocaj, autoritățile dau asigurări că vor mai apărea locuri în zilele următoare, odată cu sosirea unor noi tranșe de vaccin.
Etapa a doua a campaniei îi vizează pe cei de peste 65 de ani, pe bolnavii cronici, dar și pe angajații din domenii esențiale.
Medicii de familie se plâng, însă, că nu au reușit să înscrie în program persoane vulnerabile cu vârsta mai mică de 65 de ani.
Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei: „Îmi apărea pe platforma că nu figurează, nu poate fi programat. Problema este că nu există o bază digitală, cu toți bolnavii cronici, care să fie corelată cu platforma aceasta online. Trebuie să avem răbdare."
În privința programărilor, platforma online nu are criterii de prioritizare. Nu există nicio diferențiere între personalul din domeniile cheie, cum ar fi jandarmii, polițiștii, sau lucrătorii de la Poștă și din curierat, programați doar de către angajator, și restul categoriilor, adică cei peste 65 de ani sau bolnavii cronici, sub această vârstă. În privința acestora din urmă au fost probleme, au fost cazuri în care, nici personal, nici prin intermediul aparținătorilor și al medicilor de familie, nu s-au putut programa, întrucât nu le-ar fi permis sistemul online.
În Cluj-Napoca, platforma STS le-a permis, inițial, oamenilor să se programeze într-un singur centru din cele zece deschise. În acest moment, situația a revenit la normal.
Și în Timișoara centrele sunt pregătite pentru ampla campanie. Din cauza numărului mic de doze din aceste zile, vor exista doar două locuri în care localnicii pot merge să se imunizeze, după cum a scris pe Facebook primarul Dominic Fritz.
În Capitală, în schimb, deși sunt aprobate 50 de centre de vaccinare, programări s-au putut face doar în șapte dintre ele.
Alte 200 de puncte de vaccinare sunt aprobate de DSP pentru Romexpo, tot în Bucureșți.
La Romexpo vor fi 12 centre de vaccinare. Deja prin toată curtea au fost împânzite indicatoarele de direcționare. La centrul numărul 1 au fost amenajate compartimentele unde vor fi imunizați oamenii. În total, în cele 12 centre, vor fi 64 de puncte de vaccinare.
Totul, însă, depinde de transporturile pe care le va trimite Pfizer din Belgia, în perioada următoare.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Nu avem destul vaccin! La București, la Cluj am vești similare. Nu mai sunt locuri. Experiențele românilor sunt diferite. Dacă eu mi-am programat ușor ambii părinții, alții au stat cu orele. Sunt probleme, vor fi remediate.”
Florin Cîțu, premierul României: „Vom tot aduce doze. Vor fi pentru 20 de milioane de români. Unele le-am și plătit, urmează să ajungă.”
După șeful statului, care a dat simbolic startul acestei etape de vaccinare, premierul Florin Cîțu a primit, la rândul lui, prima doză.
Florin Cîțu, premierul României: „Mă concentrez pe mesajul pozitiv. Foarte mulți români vor să se vaccineze. Săptămâna trecută am contractat încă opt milioane de doze, care vin în trimestrul doi. Nu vom precupeți niciun efort să-i vaccinăm pe toți românii.”
Pe 11 ianuarie, autoritățile anunțau că în țară sunt 150.000 de doze de vaccin pentru faza a doua a campaniei, după ce, în săptămâna anterioară, acțiunea debutase la nivel național, odată cu imunizarea cadrelor medicale.
Sursa: Pro TV
Etichete: platforma, vaccinare, probleme, etapa a doua,
Dată publicare:
16-01-2021 19:29