Peste 250 de concurenți participă la Campionatul Național de Șah. Vor fi recompensați cu medalii şi cupe, dar şi cu bani
Peste 250 de jucători de şah din toată țara se reunesc săptămâna aceasta la Sebeş, la Campionatul Naţional, dornici să obţină noi titluri.
Sportul minţii atrage tot mai mulţi tineri în România. Aşa că peste o mie de învăţători vor face un curs care să-i ajute să le predea elevilor din clasele primare tainele acestui joc de strategie.
Unii descoperă mutările câştigătoare încă de la vârsta de 5 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre cei peste 250 de jucatori care își dispută supremaţia pe tabla de şah se numără și Miruna. A descoperit sportul minții acum 12 ani şi de atunci este nelipsită de la competițiile care îi testează limitele. Zilnic, se antrenează timp de 3 ore.
Miruna Lehaci, șahistă din Iași: „De la grădiniță am avut opțional de șah și mi-a plăcut foarte mult. Să fii un bun strateg, să gândești înainte, să anticipezi. Am câștigat campionatul mondial în 2017. Sunt de nouă ori campioană națională de juniori”.
Andrei joacă șah de când avea 5 ani. Acum se laudă cu titlul de campion mondial la Blitz și cel de vicecampion mondial la şah rapid.
Andrei Negrean, șahist din București: „Trebuie să reținem foarte multe mutări, să calculăm foarte mult, nu trebuie să consumăm foarte mult timp pentru acestea”.
Reporter: Cât timp te antrenezi pe zi?
Andrei Negrean: „Patru ore”.
Şi Mihaela este pasionată de sportul minții şi îl joacă de 36 de ani. De-a lungul timpului, a adunat numeroase medalii în competiții naționale și internaționale.
Mihaela Sandu, șahistă: „Pasiunea e cea mai importantă, disciplina, munca, e nevoie de muncă susținută, capacitatea de focusare și de concentrare”.
În România sunt peste 20 de mii de șahiști - cel mai tânăr are doar 5 ani, iar cel mai în vârstă a trecut de 90.
Și, pentru că acest sport câștigă teren în rândul tinerilor, din toamnă, elevii din ciclul primar vor putea studia șahul ca disciplină opțională, în mai multe şcoli din ţară.
Alin Berescu, vicepreședinte Federația Română de Șah: „Au început cursurile ținute de formatorii noștri prin care vor instrui învățătorii din ciclurile primare. Cam 1000 de învățători vor face acest curs acreditat”.
Campionatul național de șah se va încheia duminică, iar câștigătorii vor fi recompensați cu medalii şi cupe, dar şi premii în bani, în valoare totală de peste 100.000 de lei.