Peste 25.000 de legi din România se bat cap în cap. Cea mai veche era din 1887
Avem peste 25 de mii de legi, care au ajuns să se bată cap în cap, ori să creeze probleme în anumite domenii. Sunt în vigoare, inclusiv acte normative emise din perioada comunistă și care nu mai pot fi aplicate.
Asta s-a întâmplat în peste 30 de ani de democrație, în care Parlamentul și Ministerul Justiției au lăsat să se adune legi după legi în loc să facă ordine și să le abroge pe cele expirate. Abia anul acesta au fost luate la verificat acte normative din anii '30, așadar de aproape un secol.
Cea mai veche lege din România era Codul de comerț. A fost adoptat în 10 mai 1887 și abia în 2007 a fost abrogat. Au mai rămas însă câteva articole în vigoare. La fel se întâmplă în cazul a peste 500 de legi ori decrete ale fostei conduceri comuniste care au rămas valabile și în ziua de azi. Multe nu mai pot fi aplicate. Avem în vigoare și decretul din 1938 prin care legislația era extinsă și în Bucovina. Astfel de prevederi îi pot încurca pe cei care lucrează cu ele.
Ion Lazăr, deputat USR: El pleacă pe direcția unei legi pe motivarea unei legi își creează cadrul legislativ pentru a-și rezolva o problemă pe acel articol din acea lege care nu e abrogată și ducându-se într-o instanță să-și rezolve o problemă, se va lovi de o altă lege, paralelă cu ea, în vigoare și mai nouă este supralegiferare în momentul de față și o legiferare paralelă.
Două legi din 1934 au fost modificate acum
Astfel, am ajuns la peste 25.000 de legi de bază care fie se dublează, fie se bat cap în cap. Ca să le descurce, instanțele de judecată apelează de cele mai multe ori la Curtea Constituțională caz cu caz. Aleșii au început de anul acesta să facă ordine în actele normative. Liderul deputaților PNL, de pildă, a modificat două legi din 1934 care nu mai puteau fi aplicate acum.
Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL: Și aceste reglementări trebuiau aduse la nivelul secolului 21. Am organizat regulat sesiuni de respingeri ale unor reglementări, ca urmare a faptului că aveau un obiect de reglementare depășit, inaplicabil în prezent. Efortul nostru trebuie să se concentreze pe reducerea numărului de acte normative, astfel încât cetățeanul să poată ști ce norme trebuie să respecte.
Supralegiferarea apare atunci când parlamentul adoptă o modificare la o lege existentă fără a anula prevederea veche. Printre cele mai modificate legi sunt cea a educației și codul fiscal. Guvernul și-a anunțat intenția de a-l rescrie pe cel din urmă de la zero și de a-l renumerota.