Peste 200 de centre medicale de permanență din țară, aproape de colaps. Medicii, neplătiți după gărzile făcute
Deși necesare, mai ales în zonele izolate, cele peste 200 de centre medicale de permanență din țară, care acordă îngrijiri pacienților cu urgențe minore, sunt în pragul colapsului.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate le finanțează cu țârâita, iar unii medici nu au mai primit nici un leu pentru gărzile făcute. Neplătiți de patru luni, doctorii de la Ostroveni, sat de lângă Râmnicu Vâlcea, au pus lacătul pe ușă.
Centrul de Permanență din Ostroveni, Vâlcea, este închis de câteva zile. Anul trecut, aici au fost consultați 6.200 de oameni.
Medicii au decis însă că nu mai pot continua activitatea. După ce își achitau taxele la stat, râmâneau cu 260 de lei, pentru o noapte de nesomn. Însă, banii n-au mai venit. Și nici cei pentru medicamente și materiale sanitare.
Mihaela Stan, medic de familie: „Aceste tarife nu au mai fost actualizate de 6 ani”.
Așa că pacienții din Ostroveni îngroașă acum rândurile la unitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean din Vâlcea.
Dan Ponoran, manager Spitalul de Urgență Vâlcea: „Aproape 60 la sută din prezentările de la UPU sunt cazuri care ar fi putut fi rezolvate în medicina primară”.
În județul Sibiu mai sunt doar două centre de permanență. Medicul de familie Radu Urdea consultă în cabinetul lui până la ora 15:00, iar după această oră, pacienții se duc direct la spital, dacă se simt rău.
Centrul de permanență din Sibiu s-a închis anul trecut, iar doctorul Radu Urdea nu a gasit colegi dornici să mai facă gărzi, pentru a-l redeschide.
Dr. Radu Urdea, medic de familie: „Este foarte greu să convingi când văd că nu au fost retribuite gărzile încă din luna octombrie”.
Gabriela Ștefănescu e medic la centrul de permanență din comuna Budeasa, Argeș. Ultimii bani încasați de ea au fost 400 de lei, pe care i-a cedat asistentei.
Dr. Gabriela Ștefănescu, medic centru de permanență: „I-am dat din buzunarul meu, pentru că eu am un contract cu ea și nu pot invoca scuza aceasta, că nu mă plătește Casa”.
Știrile ProTV au solicitat CNAS să precizeze la cât se ridică datoriile către medicii care asigură permanență. Răspunsul a fost că datele sunt greu de strâns și vor fi comunicate în 30 de zile cel mai târziu.
Sursa: Pro TV
Etichete:
Dată publicare:
26-01-2024 19:27