2.500 de angajati CFR au protestat in Capitala. Mars de la Ministerul Transporturilor la Guvern
Peste 2.500 de sindicalisti CFR au protestat, joi, in Capitala, nemultumiti de privatizarea CFR Marfa si de disponibilizari.
Protestatarii au plecat in mars de la Ministerul Transporturilor si au ajuns la sediul Guvernului.
Sindicalistii CFR s-au adunat, joi dimineata, in fata Ministerului Transporturilor, unde au protestat mai bine de o ora. Acestia au afisat bannere cu insemnele federatiilor sindicale din care fac parte, dar si cu mesaje prin care cer "salarii decente, nu de mizerie". Sindicalistii scandeaza "Vrem sa muncim", "Unitate", "Hotii" si "Stop privatizarii".
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Reprezentantii protestatarii au spus ca, daca din 2007 pana in 2008, in CFR Marfa erau 240.000 de angajati, acum mai sunt doar 51.000 de angajati, care raspund de 11.000 de kilometri de cale ferata, in conditiile in care pe caile ferate "se transporta bogatiile Romaniei".
Sindicalistii au mai spus ca vor sa declanseze greva generala si cer demisia Executivului, intrucat nu este in stare sa ia masuri pentru a salva CFR Marfa si locurile de munca ale angajatilor. "Au inteles ca trebuie sa conduca calea ferata prin disponibilizari, si nu prin revigorarea acesteia", au spus sindicalistii.
Protestatarii ii acuza pe guvernanti ca sunt preocupati "sa asculte ordinele FMI", in loc sa salveze economia. "Vrem sa salvam transportul feroviar din Romania, indiferent de ceea ce doresc conducatorii", au mai spus reprezentantii sindicalistilor CFR, precizand ca astazi vor lua o decizie istorica.
Dupa ce au protestat aproximativ o ora in fata Minsiterului Transporturilor, cei peste 2.500 de sindicalisti au pelcat in mars spre sediul Guvernului, unde vor continua protestul, in spatiul delimitat de Bulevardul Aviatorilor, Soseaua Kiseleff si breteaua aflata in prelungirea Bulevardului Iancu de Hunedoara. Sindicalistii au plecat de la Ministerul Transporturilor pe traseul strada Gara de Nord - breteaua de legatura dintre str. Garii de Nord si Calea Grivitei - Calea Grivitei - str. Polizu - str. Buzesti - Piata Victoriei.
Acestia merg pe benzile I si II de circulatie. Traficul rutier in zona Piata Victoriei a fost restrictionat in timpul protestului sindicalistilor CFR. Aproximativ 200 de sindicalisti de la Federatia Mecanicilor de Locomotiva au protestat, saptamana trecuta, la sediul Ministerului de Finante, nemultumiti de disponibilizarile care ar urma sa aiba loc la CFR, de lipsa platilor compensatorii si de reducerea timpului de lucru de la cinci la patru zile pe saptamana.
Sindicalistii au spus ca vor ca salariile pentru angajatii de la CFR sa fie de cel putin 500 de euro, precizand ca daca sunt bani pentru salarii foarte mari acordate "generalilor si coloneilor", ar trebui sa se gaseasca resurse si pentru ei.
Ei au solicitat reducerea numarului de disponibilizari vehiculate, respectiv aproximativ 4.000 de persoane, acordarea de subventii pentru CFR, precum si alocarea de bani pentru investitii. Sindicalistii sunt nemultumiti si de faptul ca programul de lucru al celor care nu vor disponibilizati ar urma sa fie redus de la cinci la patru zile pe saptamana, cu o reducere de 20 la suta a salariului.