Peste 2.000 de cadre medicale au cerut în 2020 documentele care le permit să lucreze în străinătate
Peste 2 mii de cadre medicale au cerut în 2020, primul an al pandemiei, documentul care le permite să lucreze în străinătate.
''Doctorii pleacă pentru că vor condiţii decente de muncă'', susţine preşedintele Colegiului Medicilor în condiţiile în care salariile au crescut în ultimii ani. În acelaşi timp unele spitale din oraşele mai mici reuşesc să atragă medici. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, de exemplu, în nouă luni, managerul a reuşit să angajeze 20 de specialişti şi să înceapă renovarea unităţii.
Mihai Dugan este medic specialist urolog şi de 2 săptămâni s-a angajat la spitalul judetetan de urgenţă Călăraşi. A lucrat şi la o clinică privată din capitală însă a renunţat. Acum, face naveta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihai Dugan, medic specialist urologie: ''E mai important să faci ceva ce ţi place decât să oferi consulații fiind forţat de împrejurări. Avem pacienţi, blocul operator este renovat de 2-3 ani echipamentele sunt noi''.
Alexandru Istvan a ocupat postul liber de oftalmolog la începutul anului. Face naveta din Constanța.
Alexandru Istvan, medic specialist oftalmologie: ”La început a fost mai greu, acum vara că e autostradă e aglomerată''.
20 de doctori au venit până acum la unitatea sanitară din Călăraşi după ce anul trecut în noiembrie noul manager a postat un anunţ pe Facebook. Medicii au apartamente de serviciu şi zile libere pentru orele suplimentare.
Bogdan Mihai, managerul Spitalului Judeţean Călăraşi: ''Pe chirugie am adus un medic, pe gastro endocrinologie, ne-am dus pe extindeerea urologiei. Zonele neacorperite rămân neurologia, ATI şi zona de medicină de urgenţă. Încercăm să atragem oamenii să creadă în proiectul pe care l-am început la Călărași''.
În 9 luni, tânărul manager a renovat deja o parte din unitatea sanitară, a început construcţia unui corp nou.
Exemplul poate fi urmat de sute de manageri din toată ţara, pentru că în spitalele din provincie este mare nevoie de personal medical.
În România sunt acum 56 de mii de doctori, însă mai mult de jumătate dintre ei lucrează în Bucureşti şi 5 judeţe: Timiş, Cluj, Iaşi, Dolj şi Mureş.
Dan Coriu, preşedintele CMR: ''Avem 2,8 medici la 1000 locuitori faţă de o medie europeană de 3,7 medici la 1000 de locuitori. Medicul îşi doreşte dezvoltare profesională, să practice meseria într-un loc de muncă atrăgător, cu infrastructura modernă, un sistem medical fără lipsuri. În orice ţară resursa umană în sănătate este o problemă de strategie naţională, în România nu am sesizat încă o astfel de preocupare''.
Peste 2100 de medici, stomatologi şi farmacişti au cerut anul trecut eliberarea certificatului de conformitate, adică acel document care le permite să lucreze în străinătate. Cei mai mulţi sunt din Bucureşti. Urmează judeţul Timiş, apoi Iași.