Portul Constanta, "scanat" de autoritati timp de 7 zile in cautarea dovezilor de evaziune fiscala

Ultima actualizare: 16-07-2012 05:09

Zi plina in Portul Constanta, unde continua descinderile in forta in cautarea marfurilor de contrabanda aduse din China. Cea mai importanta problema este ca aceste controale vin la 4 zile distanta dupa ce procurorii anticoruptie au facut verificari acolo.

Autoritatile verifica toate containerele cu marfa, pentru a descoperi eventualele infractiuni de contrabada si evaziune fiscala. De asemenea, la aceasta actiune participa politisti de frontiera, jandarmi si reprezentanti ai Autoritatii Nationale a Vamilor.

Fiecare container este scanat, pentru a fi verificate lucrurile din interior. Daca in hartii scrie gresie, iar aparatul confirma acest lucru, nu are rost ca toata marfa sa fie descarcata.

In caz contrar, toate vagoanele fara exceptie sunt deschise si verificate. Fie ca este vorba de tigari sau obiecte vestimentare, trebuie sa corespunda cu datele trecute in declaratiile vamale. Daca nu se intampla asta vorbim direct de evaziune fiscala.

Sunt implicati in aceasta actiune de amploare toti cei care, conform legii, trebuie sa se asigure ca marfurile care ajung in romania sunt conforme cu actele de insotire, si pentru ele se platesc toate tazxele necesare.

Deja 30 de persoane, printre care si un senator, au fost acuzate de evaziune fiscala si fapte de coruptie, iar seful serviciului secret al internelor din Constanta a fost destituit.

Ordinul dat de sus a fost: control total. Asa ca politistii de frontiera si vamesii au deschis toate containerele care au sosit aici in ultima perioada.

Fabian Badila, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Genertal al Politiei de Frontiera,  a precizat ca actiunea a fost declansata in baza unor informatii ale DGIPI - Structura Centrala si ca va continua si pe parcursul saptamanii viitoare. El mai sustine ca nu are legatura cu actiunea de luni, in urma careia au primit mandate de arestare 29 de persoane.

Badila a declarat ca actiunea de luni a fost organizata de Politia de Frontiera, fiind coordonata de DNA, iar operatiunea de astazi este coordonata de MAI. El a precizat ca astfel de actiuni se fac tot timpul, iar anul trecut a fost incheiat un plan de masuri pentru combaterea evaziunii fiscale si a contrafacerii. Potrivit aceleiasi surse, acum sunt verificate amanuntit zeci de containere venite din China si Vietnam, urmand ca echipele de control sa stabileasca ce contin acestea.

Controlul din portul Constanta se va incheia abia peste o saptamana. Tot atunci vom afla si ce nereglui au gasit autoritarile.

29 de arestari in dosarul "La Piovra” varianta romaneasca. Lista celor care au primit mandate

Scandalul Mironescu - Sfarsitul "Doi s'un sfert"?

Mircea Basescu: "Fratele meu m-a sunat sa ma intrebe despre asocierea fiicei mele cu Mironescu"

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO