Invazia de capuse din parcurile marilor orase a trimis sute de persoane la spital. Autoritatile locale au o mare problema
Situatie alarmanta in vestul tarii. Parcurile din marile orase au fost invadate de capuse. In ultimele saptamani sute de persoane, majoritatea copii, au ajuns la spital dupa ce au fost muscate de aceste insecte periculoase, care pot transmite boli grave
Autoritatile locale sustin ca degeaba dau cu substante impotriva lor, daca asociatiile de locatari nu procedeaza la fel cu spatiile verzi din jurul blocurilor. In plus, capusele au devenit rezistente la solutiile cu care sunt stropite spatiile verzi.
Tudor, in varsta de doi ani, a ajuns la urgenta dupa ce mama lui i-a gasit sub scutec o capusa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Am descoperit un mic punct negru, am constatat ca e capusa pentru ca prima tendinta a fost sa scap sa vad ce e. Si se tinea bine. Am mers la urgente, a fost scoasa rapid", a declarat Ligia Barbu, mama lui Tudor.
La Cluj, de la inceputul anului, la Spitalul de Boli Infectioase s-au prezentat 200 de persoane muscate de capuse, majoritatea copii.
In ultimele zile in parcurile din Cluj abia daca mai zaresti copii. Mamicile prefera alte locuri de joaca de teama capuselor.
Medicii ii sfatuiesc pe adulti sa-i verifice pe cei mici dupa fiecare iesire la iarba verde.
Violeta Briciu, medic primar: "Intepatura nu doare si poate sa fie atasata oriunde chiar si pe pielea capului si trebuie extrasa cat de repede, o poate extrage si parintele cu o penseta."
Autoritatile locale sustin ca fac in zadar dezinsectie.
Iulia Bersa, purtator de cuvant al Primariei Cluj-Napoca: "In fiecare luna facem astfel de actiuni, dar este necesar ca aceasta actiune sa fie eficienta, sa fie facuta catre toti prorietarii de case, de imobile, astfel incat sa nu existe un loc unde ar exista astfel de probleme."
In plus, capusele devin rezistente la substantele folosite pentru indepartarea lor, spun specialistii. Una dintre cele mai grave boli care poate fi transmise de anumite tipuri de capuse este boala Lyme care, fara un tratament adecvat, poate duce la orbire, paralizie si chiar moarte.