Peste 1.000 de militari au sărit cu parașuta la Câmpia Turzii, în cadrul celui mai amplu exercițiu NATO după Războiul Rece
Aproape 1.400 de militari au făcut salturi cu parașuta luni, la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii. Este doar o parte din cel mai amplu exercițiu militar al NATO, de după Războiul Rece.
Luna aceasta se vor antrena împreună mai bine de 13 mii de militari din 17 țări, în cadrul exercițiului numit „Swift Response”.
Scenariul derulat în aceste zile presupune recuperarea unei unități militare ocupate. Parașutiști români, francezi, germani, spanioli, olandezi și americani au aterizat pe terenul agricol de lângă Baza Aeriană de la Câmpia Turzii.
Când se parașutează, fiecare soldat are armele cu el, dar și un rucsac pregătit cu provizii care să îi ajungă pentru cel puțin 48 de ore.
Geanta legată de cordelina parașutei este prima care atinge solul, pentru a amortiza aterizarea soldatului.
După ce au sărit, soldații își lasă parașuta și merg înspre bază, pentru a începe atacul.
Robert Ciocănel, Batalionul 495 parașutiști: „E prima experiență pe care o trăiesc de acest gen și sper să o repet. Dificultăți, a fost containerul acela, care a cântărit 20 și ceva de kilograme, dar a fost în regulă”.
Parașutist german: „Este o zonă foarte bună pentru salturi. Pământul a fost foarte moale, deci perfect. Vizibilitatea foarte bună, așa că putem să vedem tehnica militară, deci este o zonă perfectă pentru antrenament”.
Cpt. Florin Roadevin, Batalionul 495 parașutiști: „Ne-am atins obiectivele. Este singura modalitate prin care puteam să verificăm și să validăm ca procedurile naționale, dar și procedurile internaționale, procedurile NATO sunt valabile. Putem verifica și valida interoperabilitatea dintre structuri”.
Din cei aproximativ 5 mii de militari care participă în total la exercițiul „Swift Response” în țara noastră, aproape jumătate sunt români.
Gl. bg. Daniel Pop, locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Terestre Române: „Una dintre cele mai importante provocări pe care România o are la acest exercițiu este modul în care reușim să ne îndeplinim sarcinile de națiune gazdă”.
Gl. mr. Dirk Faust, comandantul Diviziei Forțelor de Răspuns Rapid Germane: „Semnalul pe care îl dăm e că Alianța Nord-Atlantică e capabilă și dispusă să răspundă rapid la orice amenințare a teritoriului NATO, de oriunde ar veni”.
Exercițiile vor continua la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, la Baza din Cincu, dar vor avea loc și trageri cu muniție adevărată în Poligonul Bogata din Turda și la cel din comuna Știuca, județul Timiș.