Pesta porcină închide mai multe trasee turistice din judeţul Arad
Pesta porcină închide mai multe trasee turistice din judeţul Arad. Cu zeci de focare active autorităţile au decis să interzică accesul publicului pe rutele montane.
Nu se mai pot organiza competiţii sportive ori plimbări cu bicicleta. Specialiştii speră că astfel animalele bolnave nu se vor mai speria de zgmote şi nu vor mai migra în locurile neatinse de boală.
La nivel naţional pesta porcină a provocat pagube uriaşe inclusiv în marile ferme.
Peste o sută de leshuri de mistreţi au fost găsite în ultimele săptămâni în pădurile din Arad.
Analizele au confirmat că animalele au fost răpuse de pestă. De altfel, autorităţile au numărat în jur de 50 de focare active, iar numărul lor este în creştere. În aceste condiţii centrul local pentru combaterea bolilor a decis închiderea traseelor turistice.
Se interzic drumeţiile, raliurile, competiţiile sportive, activităţile turistice şi de campare, accesul cu bicicletele sau ATV-urile - în toate zonele împădurite ale judeţului.
Lucian Cosma, prefectura Arad: "Orice zgomot care se face în pădure fie de turişti sau motoare de ATV-uri este de natură să dizloce vânatul, porcii mistreţi posibili purtători ai virusului pestei porcine spre alte zone spre zone locuite”.
Cei care au aşteptat însă să treacă iarna ca să îşi poată relua plimbările sunt nemulţumiţi.
Ştefan Rogoz, Racing Bike Pro Arad: "Având în vedere că trecem printr-o perioadă dificilă adică pandemia acum ieşim din iarnă şi dorinţa tuturor este să evadăm puţin în natură să facem drumeţii. Plimbările cu bicicleta sau drumeţiile montane nu ştiu în ce măsură afectează transmiterea pestei porcine".
Marcel Roșu, director DSVA: "Măsură luată de CLCB pentru reducerea circulaţiei în zonele împădurite are ca scop evitarea împrăştierii virusuli provenit de la aceste cadavre de mistreţi şi aducerea lor în exploataţiile populaţiei şi chiar în ferme acesta este motivul că pe o perioadă este recomandat să nu se mai facă drumeții sau activităţi”.
Şi În Gorj, sunt confirmate 70 de focare de pestă porcină, răspândite în 21 de localităţi.
Cosmin Spânu - șef DSVSA Gorj: ”Orice suspiciuni de boli trebuie anunţate imediat medicului veterinar din localitate, precum şi Direcţiei Sanitar Veterinare, ori autorităţilor locale”.
Din 2019, de la primul focar şi până la începutul anului, peste 700 de mii de porci din ferme şi gospodării au fost sacrificaţi din cauza pestei. Acum se fac inclusiv filtre în trafic, pentru prinderea celor care transportă animalele bolnave.