Pesta porcină continuă să le facă probleme sătenilor: "Stăm cu frica în sân"
Virusul pestei porcine continuă să facă probleme în zeci de județe din țară. De la o zi la alta crește numărul focarelor și oamenii sunt disperați pentru că rămân fără godaci în gopodărie.
Și se gândesc cu groază că nu vor avea carne de porc de sărbători.
Oamenii din comuna Poiana din judeţul Dâmboviţa nu mai au linişte de când în localitate a fost confirmat virusul pestei porcine. Iar autorităţile au luat deja măsuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În localitatea Poiana, analizele din laborator au confirmat prezența virsului pestei porcine în două gospodării. Nouă animale au fost eutanasiate şi îngropate pe islazul de la marginea localităţii.
Chiar sătenii au fost cei care au dat alarma când au văzut că animalele se simt rău.
Localnic: S-a descoperit că e suspect de pestă.
Reporter: Ce semne dădeau?
Localnic: Suflau şi nu mai mâncau. Primul semn a fost că nu mai mâncau şi nu mai beau apă.
Specialiştii fac analize şi în cazul altor animale din zonă, iar localnicii se tem că mai toţi godacii lor vor avea aceeaşi soartă şi că de sărbători nu vor pune carne de porc pe masă.
Localnic: Ne pare rău că creştem şi creştem degeaba. Noi rămânem răbdători de foame, stăm cu frica în sân, că ori vine să îi ia, ori pierdem tot.
Localnic: Aşteptam bucuria să mâncăm şi noi o bucată de Crăciun. Mâncăm de-ale lor? Că ne-am săturat de ale lor.
În aceste condiţii, autorităţile vin cu recomandări.
Dr. Sandu Tolea, directorul DSVSA Dâmboviţa: Să fie atenţi când cumpără lemne din păduri, să încerce să nu cumpere din zone unde rulează pesta porcină africană. Când vin din camp cu tractoarele, să încerce să le dezinfecteze, rezervorul natural al virsului este porcul mistreţ, iar vectorul principal de transmitere este omul.
Numai în ultima lună, în judeţul Dâmboviţa s-au înregistrat şase noi focare de pestă porcină în mai multe localităţi din sudul judeţului. Autorităţile sunt convinse că virusul pestei porcine este adus de porcii mistreţi din pădurile aflate în vecinătate.
Peste 20 de judeţe sunt afectate de virusul pestei porcine, fiind vorba despre aproximativ şase sute de focare. Noi cazuri au fost confirmate în ultimele zile în Arad, Gorj şi Galaţi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
aaCLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!