Premierul bulgar a făcut declarații controversate la adresa ţării noastre. Replica României

Ultima actualizare: 04-08-2019 19:48

Virusul pestei porcine, care face ravagii în Bulgaria, riscă să "contamineze" și relațiile diplomatice cu România.

Asta după ce premierul bulgar a făcut declarații controversate la adresa ţării noastre.

"Pesta porcină a fost adusă de turiştii români" a spus şeful guvernului de la Sofia. În replică, Ministerul român de Externe cataloghează afirmaţiile drept dezamăgitoare, spunând că "românii sunt cei care contribuie la PIB-ul Bulgariei".

Pesta porcină africană a decimat în ultimele luni, zeci de mii de animale din nordul Bulgariei, la granița cu România. Acolo s-a aflat la o reuniune de urgenţă şi premierul Boiko Borisov, care în timpul discuţiilor avute cu crescătorii de porci, a susţinut că pesta ar fi fost adusă... de turiştii români, care ar aruncă resturi de alimente pe marginea drumului.

Asta chiar dacă la noi în țară, cazurile de pesta porcină sunt extrem de izolate și se limitează la câteva gospodării, iar virusul nu are cum să ajungă în produsele alimentare .

Boiko Borisov, premierul Bulgariei: ”Pesta porcină a fost adusă de turiştii români. Sunt sigur de asta. 75.000 de turişti români trec zilnic pe podul peste Dunăre. Dar ce putem face? Românii devin din ce în ce mai bogaţi şi nu îi putem opri. Vin, mănâncă, aruncă... ”

Reacția Ministerului român de Externe a venit pe pagina sa de socializare: "Dincolo de argumentele tehnice, ce vor fi oferite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor, pentru a răspunde la afirmaţiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea şi dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiştii români, mai ales în condiţiile în care aceștia contribuie substanţial la PIB-ul Bulgariei", se arată în postarea MAE.

Nu e prima oară când autoritățile bulgare găsesc vinovați pentru pesta porcină din Bulgaria, la noi în țară. Acum câteva zile, "suspecții de serviciu" au fost porcii mistreți care ar trece înot Dunărea de la noi, pe malul bulgăresc. Atunci, până și președintele țării a reacționat.

Măsurile sanitare luate de autorităţi pentru oprirea răspândirii virusului pestei porcine au provocat nemulţumirea fermierilor bulgari, acesta fiind şi motivul reuniunii de urgenţă cu prim-ministrul Boiko Borisov. Oamenii acuză autorităţile de incompetenţă, de lipsa măsurilor de prevenţie şi de uciderea fără noimă a efectivelor de porci domestici.

O situație ce seamănă izbitor cu cea de la noi, de acum un an, când sute de mii de porci au fost uciși, în urmă gestionării haotice a crizei pestei porcine. Multe gospodării au rămas atunci fără animale, iar sute de oameni din fermele închise și-au pierdut locul de muncă.

Oficialii bulgari se plâng la rândul lor că oamenii nu au încredere în ei și că găsesc tot felul de metode inedite pentru a-și proteja animalele.

Tomislav Donchev, vicepreşedintele Bulgariei: "Există cineva care încearcă să îi convingă pe oameni să nu aibă încredere în acțiunile întreprinse de autoritățile veterinare. Există persoane care vizitează sate și le spun oamenilor că nu există nicio epidemie. Acesta este unul dintre motivele pentru care proprietarii și autoritățile locale nu cooperează cu guvernul. Avem şi câteva cazuri comice. De exemplu, unii oameni ascund porcii în dormitoarele lor."

Potrivit autorităţilor bulgare, fiecare gospodărie afectată de uciderea porcilor va primi, drept despăgubire câte 300 de leva, adică aproximativ 150 euro, şi un purcel sănătos.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO