Pesta porcină afectează grav întreaga industrie. De Crăciun, prețul cărnii ar putea exploda
Pesta porcină africană, care a pătruns în aproape jumătate de țară, îi sărăcește pe oameni și afectează grav întreaga industrie. În preajma Crăciunului, prețul cărnii ar putea exploda.
În Brăila, după ce temutul virus a apărut în zonă, 30.000 de porci au fost uciși în curțile localnicilor. Nimeni nu a fost până acum despăgubit.
Localnic: "Câte 4, 5 scroafe tăiate, puse în ifron și duse. Mi-a fost o milă, mi-a venit și să plâng."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ca să fie despăgubiți, cei cărora le-au fost omorâți porcii trebuie să depună la Direcția Sanitar Veterinară o cerere. Ulterior, actele vor fi trimise la Ministerul Agriculturii și după ce vor fi analizate - în termen de 90 de zile, după cum spun cei responsabili - oamenii ar trebui să primească banii.
Totul depinde însă de când va fi aprobată rectificarea bugetară, pentru că acum nu există fonduri pentru despăgubiri.
Între timp, la Gropeni, în Brăila - la cea mai mare fermă de porci din țară - continuă sacrificarea celor 140.000 de porci. Proprietarul se teme că va fi nevoit să își închidă afacerea și să trimită oamenii în șomaj. În aceeași stituatie și sunt proprietari altor ferme.
Gheorghe Caruz, crescător de porci, județul Brăila: "Această pestă este atât de nenorocită încât se transmite absolut prin orice. Nu poți să scapi de ea. Se transmite prin aer, se transmite prin apă, prin unelte. Dacă cuprinde toată țară, nu o să avem de unde să luăm carne de porc și prețurile vor exploda. Iar străinii abia așteaptă."
Ca să combată pesta, Direcțiile Sanitar-veterinare din toată țara au cumpărat dezinfectanți. Un bărbat, de exemplu, stă la intrare în Galați, și le face semn șoferilor să reducă viteză. Sarcina lui este să mențină ud covorul pe care îl are în grijă și pe care îl stropește cu soluție dezinfectantă din oră în oră, uneori și mai des.
Neculai Preda, serviciul public de salubritate, Galați: "E o pulbere dezinfectantă. Se diluează în apă. E 1% - un kilogram de substanță la o sută de litri de apă. Are un efect de a omora acele bacterii, fungi, viruși, inclusiv pentru pesta porcină africană."
Însă cei mai mulți șoferi nu au încredere în aceste măsuri.
Șofer camion: "Cred că-i apă chioară! Părerea mea."
Măsuri ineficiente, însă, crede președintele Klaus Iohannis, care a criticat dur Guvernul Dancilă pentru modul în care gestionează epidemia de pestă porcină.
Președintele a spus, într-un comunicat, că din cauza modului defectuos în care procedează, Guvernul i-a dus pe producătorii autohtoni în pragul falimentului.
În total au fost confirmate 781 de focare, în 165 de localități. Peste 120.000 de porci au fost sacrificați.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: Petre Daea, boala, virus, porci, ialomița, pesta porcina africana,
Dată publicare:
29-08-2018 18:14