Pescador cu cinci marinari la bord, cautat timp de mai multe ore in largul Marii Negre. Vasul a fost reperat de un elicopter

Ultima actualizare: 07-03-2015 06:54

O operatiune de cautare in Marea Neagra a unui pescador cu cinci oameni a scos din nou la suprafata lipsa de coordonare a autoritatilor.

Nava era in pericol inca de marti seara, dar Garda de Coasta si Agentia de Salvare pe Mare au pornit dupa 12 ore. In timp ce ambele institutii sustin ca nu a fost misiunea lor, o firma privata a trimis un elicopter pentru a-i salva pe oameni. Doua ore mai tarziu s-a ridicat si un aparat militar.

Pescadorul romanesc "Cormoranul", cu cinci marinari la bord, a plecat pe 1 martie din Portul Sulina, spre Constanta. Marti seara, la ora 19.00, nava a intrat in deriva pentru ca i s-a oprit motorul in timp ce in larg era furtuna de gradul 4, iar echipajul a dat alarma.

Abia dimineata, la ora 07.20, politia de frontiera ii anunta pe cei de la Agentia de Salvare despre nava. Pozitie indicata - localitatea Corbu, la 40 de mile in largul marii, in dreptul platformei Uranus. Cateva minute mai tarziu, pescadorul dispare de pe radare.

Autoritatile spun ca au actionat in orb.

Dumitru Catana, director ANR: "Dimineata nu stiam unde este nava si dotarile pe care le avem vizavi de radare nu au prins zona respectiva."

Cum orele treceau si pescadorul era de negasit si deja o prima varianta era ca s-a scufundat, autoritatile primesc noi informatii ca nava s-ar afla la Costinesti. In zona este trimis, in jurul ore 11.00, si un elicopter militar.

Dar, surpriza, nava a fost descoperita aproape de locul unde s-a pierdut initial, in apropiere de Corbu, de catre un elicopter civil ridicat de la aeroportul din Tuzla.

Adrian Vasilache, reprezentant Aeroportul Tuzla: "Este inadmisibil ca in 17 ore sa gasesti o nava pe o vreme frumoasa cand ar fi trebuit ca intr-o ora, o ora si jumatate, nava sa fi fost identificata."

Autoritatile spun ca au ajuns la aceasta situatia in primul rand din lipsa de comunicare, dar si din cauza lipsei de aparatura si dotari necesare in astfel de situatii.

Pescadorul "Cormoranul" a plecat spre Portul Mangalia, iar marinarii sunt teferi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO