Acces interzis în Parlament până la 2 ani pentru persoanele agresive fizic sau care înjură și jignesc. PROIECT

Persoanele care au un comportament agresiv sau care distrug bunuri aflate în patrimoniul Palatului Parlamentului ar putea primi interdicţie în incinta instituţiei până la doi ani.
În acest sens, urmează să fie înfiinţat un registru electronic în care acestea vor fi consemnate, potrivit unei propuneri legislative depusă de către un grup de deputaţi ai PNL, PSD, UDMR şi aparţinând grupului minorităţilor naţionale.
Propunerea legislativă vizează completarea Legii nr.267/2008 în ceea ce privește unele măsuri speciale pentru reglementarea avansului rest de justificat şi pentru efectuarea recepţiei în fază unică a lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente acestora la obiectivul de investiţii Palatul Parlamentului, precum şi pentru reglementarea unor măsuri cu privire la administrarea imobilului "Palatul Parlamentului".
Astfel, la nivelul imobilului "Palatul Parlamentului" se înfiinţează Registrul Electronic al Persoanelor cu lnterdicţie de Acces în Palatul Parlamentului, denumit in continuare Registru. Gestionarea Registrului intră în sarcina administratorilor imobilului.
Modelul şi conţinutul Registrului, precum şi procedura de punere în aplicare a interdicţiei se aprobă de către administratorii imobilului, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Ce prevede proiectul
"Persoana care a manifestat un comportament agresiv fizic sau verbal, utilizând cuvinte jignitoare, injurii, invective în curtea sau în interiorul Palatului Parlamentului sau care prin acţiunile sale distruge bunuri aflate în patrimoniul Parlamentului primeşte interdicţia de a avea acces în incinta Palatului Parlamentului pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 24 de luni", prevede proiectul.
Interdicţia se aplică de către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, Biroul Permanent al Senatului, respectiv ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, conform procedurii din regulamentul fiecărei Camere a Parlamentului, respectiv procedurii aprobate prin ordin al ministrului, la sesizarea administratorului fiecărei autorităţi.
Interdicţia se înscrie în Registru de către administratori, prin compartimentele de specialitate cu atribuţii de asigurare a ordinii şi securităţii în Palatul Parlamentului şi se comunică persoanei în cauză.
Pentru punerea în aplicare a interdicţiilor înscrise în Registru au acces la conţinutul acestuia toate structurile specializate de securitate cu competenţă în asigurarea securităţii Palatului Parlamentului, potrivit proiectului.
Pentru aplicarea unitară a interdicţiei, administratorul care a înscris o interdicţie în Registru are obligaţia să o comunice de îndată celorlalţi administratori.
"Încălcarea interdicţiei instituite prin dispoziţiile prezentului capitol constituie infracţiunea de ultraj sau alte infracţiuni, potrivit legii", mai prevede proiectul legislativ.
"Aceste completări au rolul de a îmbunătăţi măsurile de siguranţă instituite la nivelul Parlamentului şi de prevenire şi sancţionare a comportamentului agresiv fizic sau verbal, care utilizează cuvinte jignitoare, injurii, invective în curtea sau în interiorul spaţiilor gestionate de administratori sau care distruge bunuri aflate în patrimoniul Palatului Parlamentului", se arată în expunerea de motive semnată în numele iniţiatorilor de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban (PSD) şi deputaţii Ovidiu Ganţ (minorităţi), Csoma Botond (UDMR), Ştefan-Ovidiu Popa (PSD şi Gabriel Andronache (PNL).
Propunerea a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată, iar forul decizional este Camera Deputaţilor.
Sursa: Agerpres
Etichete: interdicție, Parlament, proiect de lege, propunere legislativa, agresivitate,
Dată publicare:
11-04-2025 14:42