Persoanele care au mai multe contracte la energia electrică ar putea să plătească mai mult la facturi
Bâlbele guvernanţilor măresc facturile celor care au mai multe contracte la energia electrică.
O modificare a legii făcută în ajunul Anului Nou a omis această categorie din rândul celor care beneficiază de plafonarea tarifelor la electricitate, la preţul maxim de 1,3 lei. Experţii în energie spun că în această situaţie ar fi până la un milion de oameni, care vor plăti prețurile din contract.
Anul trecut, Guvernul a modificat de şapte ori legea care prevede plafonarea şi compensarea preţurilor în energie. În ajunul Anului Nou, când a fost făcută ultima modificare, în ordonanţă nu au mai fost trecuți și cei care au mai multe contracte în categoria celor care vor beneficia de preţul maxim de 1,3 lei/kilowat.
Dumitru Chisliţă, specialist în energie: „Modul în care a fost scrisă legea îi scoate pe cei care au mai multe locuri de consum inclusiv din situtaţia de a beneficia de preţ plafonat de 1,3 lei/kilowat, cel care este valabil din 16 dec 2022. Practic, rămâne doar preţul care e în contract”.
Estimările făcute de experții în energie
Experţii în energie estimează că, în situaţia de a avea două sau mai multe locuri de consum, ar fi câteva sute de mii, până la un milion de clienţi. Aceştia ar trebui ca pentru ultimele două săptămâni din anul 2022, să plătească pe kilowat sub 1,3 lei, dacă au un consum lunar sub 300 de kilowați sau preţul mult mai mare prevăzut în contractul negociat cu furnizorul, în cazul în care consmul nu se încadrează în plafon.
Astfel, un consumator care se încadrează în cele două plafaone de 100, respectiv 300 de kilowați, ar putea plăti între doi şi cinci lei pe kilowat pentru ultimele două săptămâni din an.
Cristina Prună, deputat USR: „Dacă intenţia guvernului a fost ca nimeni să nu plătească mai mult de 1,3 lei kwt/h, ei bine, acest lucru nu se va întâmpla. Cei care au mai multe proprietăţi, pe perioada 16-31 decembrie 2022, nu vor beneficia de acest preţ maxim plafonat”.
Politicienii din opoziţie reclamă că această nouă bâlbă va duce şi la întârzieri în emiterea facturilor.
Silvia Vlăsceanu, director executiv Federaţia Patronală a Asociaţiilor Companiilor de Utilități din Energie: „Nu se schimbă nimic în softuruile furnizorilor, ei nu ar trebui să aibă probleme în a emite facturi. Nu s-a schimbat nimic faţă de situaţia anterioară aprobării legii în parlament. Pentru cei care aveau consum peste 300 de kwt/lună, vor plăti ca şi până acum la preţurile furnizorului”.
Cei mai afectaţi ar putea fi din nou chiriaşii, care nu şi-au trecut contractele pe numele lor.