Focul din gara Breaza Nord, lichidat. În zonă a fost pericol de explozie
Echipajele din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova au intervenit, marţi seară, în gara Breaza Nord, unde dintr-un vagon încărcat cu azotat de amoniu al unui marfar ieșea fum.
Pompierii prahoveni au reuşit să localizeze incendiul izbucnit marţi seară la un vagon încărcat cu azotat de amoniu, care face parte dintr-un tren de marfă oprit în staţia Breaza Nord.
Între timp, 56 de oameni au fost evacuaţi şi duşi la sala de sport din oraş.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat că vagonul încărcat cu azotat de amoniu a fost decuplat dintr-o parte, iar incendiul a fost localizat, în urma unei acţiuni foarte dificle, în timpul căreia a existat riscul producerii unei explozii.
La ora transmiterii acestei ştiri pericolul producerii unei deflagraţii a fost înlăturat.
Între timp, 56 de persoane au fost evacuiate de către pompieri, fiind cazate în sala de sport a oraşului Breaza. Acestea se vor întoarce acasă la finalul operaţiunii pompierilor.
Zona a fost evacuată pe o rază de aproximativ un kilometru.
În zonă au fost de asemenea trimise echipaje ale SMURD şi Servicului de Ambulanţă Judeţean Prahova.
Desfășurarea evenimentelor livetext:
UPDATE 20:00 Pompierii au reușit să stingă focul, iar situația este sub control.
Oamenii se pot întoarce înapoi în casele lor.
UPDATE 19:20 Raed Arafat: Situaţia de la Breaza este sub control, populaţia este evacuată preventiv
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, pentru News.ro, că la acest moment este situaţia de la Breaza, unde dintr-un vagon încărcat cu azotat de amoniu al unui tren de marfă s-a scurs substanţă chimică şi a ieşit fum, este sub control.
El a precizat că populaţia este evacuată preventiv pe o rază de 800 de metri, fiind greu de estimat la această oră despre câţi locuitori este vorba.
"Situaţia la acest moment este sub control. La Ministerul de Interne a fost constituită o celulă de criză, iar la faţa locului operaţiunile sunt coordonate de inspectorul şef al ISU şi de prefectul judeţului Prahova", a spus Arafat.
La rândul său, prefectul de Prahova, Mădălina Lupea, a spus că până la această oră a fost evacuată populaţia pe o rază de 500 de metri, fiind vorba de câteva zeci de persoane care sunt duse cu microbuzelela o sală de sport din localitate.
"Situaţia este sub control acum, nu mai iese fum, nu este flacără deschisă. La venirea noastră ieşea fum. Acum nu sunt probleme deosebite, sperăm să terminăm acţiunea în câteva ore, astfel încât populaţia să se poată întoarce în locuinţe", a spus prefectul.
Ea a precizat că la această oră pompierii intervin cu autospecialele pentru răcirea vagonului.
Populația, evacuată
Autorităţile au decis evacuarea populaţiei din zonă pe o rază de 800 de metri.
În zona gării a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică pentru scoaterea de sub tensiune a liniei de alimentare. Initial, trei echipaje de stingere au intervenit, ulterior numărul acestora dublându-se.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova Raluca Vasiloae, garnitura este formată din 25 de vagoane, iar dintr-unul dintre acestea, care este amplasat la mijlocul trenului, iese fum în partea sus.
La ora transmiterii acestei ştiri pompierii acţionează pentru răcirea vagonului.
Concomitent, autorităţile au decis evacuarea populaţiei pe o rază de 800 de metri.
Traficul feroviar în zonă, între Ploieşti şi Braşov, este întrerupt, trenurile fiind blocate în diferite staţii.
Purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, a spus că la această oră patru trenuri aflate în circulaţie la momentul închiderii traficului feroviar sunt oprite în gările Comarnic, Valea Largă şi Câmpina. Dintre acestea, trei erau cu destinaţia Bucureşti.
Ea a precizat că garnitura care transporta azotat de amoniu aparţine CFR Marfă, este formată din 26 de vagoane şi plecase de la Târgu Mureş, cu destinaţia Ploieşti Triaj.
Conform unei fişe cu date de securitate privind azotatul de amoniu realizată de Combinatul Azomureş, îngrăşământul în sine nu este combustibil, dar poate întreţine combustia chiar şi în absenţa aerului.
La cca.170°C se topeşte, descompunându-se relativ lent în amoniac şi acid azotic.
"La peste 200 °C descompunerea este rapidă şi dacă nu se iau măsuri imediate de răcire prin stropire cu o cantitate maxim posibilă de apă (inundare efectivă), reacţia de descompunere poate deveni o reacţie în lanţ, produşii de descompunere (oxizii de azot) catalizând reacţia care se poate transforma în orice clipă în explozie. Îngrăşământul poate să se aprindă şi să ardă la temperaturi mari (peste 400 °C) cu descompunere simultană în oxizi de azot, descompunere care se poate transforma în explozie în cazul contaminării cu materiale incompatibile precum combustibili (benzină, motorină), lubrifianţi (vaseline, uleiuri), pulberi metalice şi alte materiale", se arată în fişa Azomureş.
În iunie 2004, un TIR încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a explodat şi a format în pământ un crater adânc de 6 metri. 18 persoane au murit atunci şi 13 au fost rănite.