Explozie la Mina Uricani: un mort și trei răniți. ”Trăim într-o sărăcie, altă șansă nu avem”

×
Codul embed a fost copiat

Încă o mină din Valea Jiului şi-a luat luni tributul suprem de la cei care lucrează, din tată în fiu, în subteran.

 

Luni dimineaţă, un miner şi-a pierdut viaţa, iar trei dintre colegii săi au fost răniţi într-o explozie extrem de puternică. Dureros este că mina Uricani este în plin proces de închidere, iar oraşul care a trăit de pe urmă ei îşi duce tot mai greu existenţa, în lipsa unor alternative reale.

În momentul în care s-a dat alarma, două elicoptere SMURD şi cinci ambulanţe au fost trimise la Uricani. Cei patru mineri aveau mare nevoie de ajutor. Coborâseră la 50 de metri sub pământ că să ridice un dig.

În zona în care se aflau, s-a acumulat metan iar gazul
s-a aprins în împrejurări încă neclare şi a urmat o explozie puternică.

Citește și
Lucian Codlean
Unul dintre minerii din Lupeni, înmormântat duminică, de ziua lui
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Miner: "Nu era pericol, nu era nimic, nu ştiu ce s-o întâmplat că pericol nu era."

Când au realizat că s-a petrecut o nenorocire, superiorii au trimis salvatorii. O jumătate de ora mai târziu, trei dintre victime au fost scoase la lumină. Când au ajuns şi la al patrulea miner, bărbatul era deja mort.

Imediat, au început mai multe anchete. Locul accidentului era ventilat şi în zonă nu exista reţea de electricitate, astfel încât nimeni nu ştie cum de s-au acumulat gaze şi ce a dus la aprinderea lor.

Toma Petcu, ministrul Energiei: ''Specialiştii din companie, că poate datorită presiunii atmosferice mai ridicate din ultima perioada să se creeze aceste acumulări de gaze. Pe de altă parte, ne interesează sursă aprinderii, totul era pneumatic, nu era energie electrică."

În timp ce la Uricani se făceau cercetări, cei trei răniţi au fost aduşi cu elicopterul la Bucureşti. În urma misiunii de salvare, doi dintre cei care intrat în subteran după mineri s-au intoxicat cu monoxid de carbon şi au avut nevoie de îngrijiri.

Minerul care a decedat în urma deflagraţiei avea 43 de ani şi era din Petrila. A lucrat acolo până când mina din localitate a fost închisă şi, ca să nu rămână şomer, se mutase cu serviciul la Uricani.

Mina de la Uricani este în plin proces de închidere. 300 de ortaci lucrează pentru ca până în 2019 să fie complet desfiinţată.

De mina din Urincani depinde în mare parte soarta oraşului. În zonă nu s-au făcut invesţii, iar cele în infrastructură şi turism, care ar putea ajuta, sunt blocate din lipsa de bani. Atmosfera în localitate este dezolantă, iar oamenii par fără speranţă.

Miner: "Trăim într-o sărăcie, sărăcie, altă şansă nu mai avem. Ce o fost aşa mina în activitate, dacă mina se închide, o să rămână oraşul mort. Invesţii nu s-au mai deschis, totul este mort."

Dănuț Buhăescu, primar Uricani: "Nu avem venituri, nu că nu vrem noi, nu avem de unde să le avem. Nu trebuie să fie neapărat minerit, asta e situaţia. Dacă cineva a pus pecetea, înţelegem, dar direcţia noastră este alternativă la minerit, pentru că cu mineritul ne minţim."

Accidentul din mina de la Uricani s-a produs la trei săptămâni de la incidentul de la Lupeni. Atunci, doi oameni au murit şi alţi doi au fost răniţi.

Desfășurarea evenimentelor livetext:

UPDATE 17:00 Cei trei mineri răniţi în urma exploziei produse luni dimineaţă la Mina Uricani au fost aduşi cu un elicopter SMURD în Capitală, urmând să fie internaţi la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Bagdasar-Arseni. Doi dintre ei au arsuri pe jumătate din suprafaţa corpului.

După producerea exploziei, cei trei mineri au fost duşi la Spitalul Petroşani, de unde în cursul după-amiezii au fost preluaţi de elicopterul SMURD trimis de la Craiova, care a ajuns în Capitală în jurul orei 17.00.

Potrivit ministrului Energiei, Toma Petcu, doi dintre ei au arsuri de gradul trei pe 50 la sută din suprafaţa corpului, dar şi arsuri ale căilor aeriene, iar cel de-al treilea miner are arsuri pe 30 la sută din suprafaţa corporală, care nu sunt la fel de grave. Primii doi mineri, cei cu arsuri mai grave, vor fi internaţi la Spitalul de Arşi, iar cel de-al treilea va fi spitalizat la Bagdasar-Arseni.

Ei au vârste de 44, 45 şi 51 de ani.

Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a precizat că cei trei mineri răniţi sunt din Petrila, fuseseră mutaţi la Mina Uricani şi aşteptau să iasă la pensie cu toţii.

UPDATE 12:10 Minerul dispărut şi găsit decedat după mai bine de trei ore de căutări a fost scos din subteran.

Potrivit ISU Hunedoara, minerul a fost scos din subteran în jurul orei 12.00.

"A patra victimă a fost scoasă din subteran şi declarată decedat", a anunţat ISU.

Bărbatul avea 43 de ani.

UPDATE 10:45 Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, Sorin Gabriel Istrate, a declarat pentru News.ro că deja inspectorii ITM se află la Mina Uricani şi au declanşat o anchetă.

”S-a produs un eveniment la Mina Uricani în această dimineaţă, sunt patru victime, trei au fost scoase la suprafaţă. Deja inspectorul şef al ITM şi inspectorul sef adjunct pe probleme de securitate sunt acolo şi au declanşat o anchetă”, a declarat Sorin Gabriel Istrate.

Potrivit acestuia, prima ipoteză a inspectorilor de muncă este că explozia a avut loc în urma unei aprinderi de metan pe fondul inversării fluxului de aeraj.

”E posibi ca explozia să fi avut loc în urma unei aprinderi de metan, nu excludem această variantă. Minerii lucrau la un plan de aeraj şi probabil s-a inversat fluxul de aeraj, adică în oc să intre aerul în mină, aerul ieşea din mină. Dar încă nu ne putem exprima”, a declarat Istrate.

UPDATE 10:40 Secretarul de stat în ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anunţat că cei trei mineri răniţi în explozia de la Mina Uricani vor fi aduşi cu un elicopter în Bucureşti, urmând să fie internaţi la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Bagdasar Arseni.

Arafat a afirmat că starea minerilor este mai gravă decât a fost stabilit iniţial, unul dintre mineri având arsuri pe 30% din suprafaţa corpului, iar ceilalţi doi având probleme respiratorii.

UPDATE 10:30 Al patrulea miner, care era dat dispărut, a fost găsit mort. Salvatorii au reuşit să ajungă, după aproape patru ore de căutări, la el.

"A fost localizată a patra victimă, nu prezinta semne vitale, dar nu putem confirma că este decedat", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Bogdan Dănăiaţă.

La rândul său, liderul sindical de la Mina Uricani a spus că salvatorii au ajuns la miner, care nu are semne vitale.

"Au ajuns salvatorii la miner şi spun că nu are semne vitale şi urmează să îl scoată prin puţul principal", a afirmat pentru News.ro liderul sindical Laszlo Domokos.

UPDATE 9:20 Minerii care au fost surprinşi de explozie în subteranul Minei Uricani lucrau la 50 de metri adâncime, la ridicarea unui dig pe plan înclinat, iar în acea zonă nu mai exista tensiune electrică de multă vreme, astfel că nimeni nu înţelege cum s-a produs explozia, spune liderul sindical de la mină, Laszlo Domokos. El a declarat pentru News.ro că principala ipoteză este că deflagraţia s-ar fi produs în urma unei aprinderi de metan în subteran.

”Era o echipă de patru muncitori, cu toţii au fost prinşi în subteran în urma unei explozii. Ei lucrau la ridicarea unui dig ca să închidă lucrarea. Se aflau la 50 de metri de suprafaţă, pe un plan înclinat, iar tensiune electrică nu există de mult în acea zonă, astfel că nu îşi explică nimeni de ce a avut loc această explozie. Prima variantă luată în calcul este că ar fi avut loc o aprindere de metan în subteran”, a declarat Laszlo Domokos.

El a precizat că lucrarea respectivă este mai veche, iar îndiguirea era făcută la suprafaţă.

UPDATE 8:35 Doi din cei trei mineri răniţi au fost transportaţi la spitalul din Petroşani, unde ar urma să ajungă şi cel de-al treilea rănit. Potrivit medicilor, cei doi mineri care au ajuns deja la spital au arsuri pe faţă, pe mâini şi pe picioare. Cel de-al patrulea mineri surprins de deflagraţie este căutat de către salvatori, neexistând informaţii dacă acesta este sau nu în viaţa, spun reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

"Cei trei răniţi au fost transportaţi la spital, iar starea lor este stabilă. Aveau mai multe leziuni, dar evaluarea amănunţită este făcută de medicii de la unităţile de primiri urgenţe. Cea de-a patra victimă este căutată de către echipe de salvatori. Nu avem informaţii dacă este decedată sau este în viaţă", au declarat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

La rândul său, Alin Vasilescu, directorul Spitalului Petroşani, a declarat că doi dintre mineri au ajuns la această unitate medicală, iar al treilea se află în ambulanţă, în drum spre spital.

El a precizat că cei doi mineri care au ajuns la spital au arsuri pe faţă, pe mâini şi pe picioare şi urmează să fie duşi în sala de operaţie.

Potrivit primarului localităţii Uricani, Dănuţ Buhăescu, explozia a avut loc în primul schimb, după ora 6.00, într-o galerie de legătură unde se aflau patru mineri.

Trei dintre ei au fost scoşi din subteran şi transportaţi la spitalul din Uricani, iar al patrulea nu a fost găsit, fiind căutat la această oră.

Cei trei mineri nu au leziuni grave, a mai spus primarul.

La faţa locului au fost trimise mai multe ambulanţe, dar şi elicopterul SMURD de la Craiova.

Mina Uricani este în proces de închidere, aprobat încă din 2009, iar până la finalul anului este prevăzut să îşi încheie activitatea de exploatare. Din cei 2.200 de mineri care lucrau acolo, acum au mai rămas aproximativ 300.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
6 polițiști răniți, după ce s-a tras asupra lor, lângă o mină din Indonezia
6 polițiști răniți, după ce s-a tras asupra lor, lângă o mină din Indonezia

Șase polițiști au fost răniți și unul dintre ei a fost ucis, după ce s-a tras asupra lor.

Unul dintre minerii din Lupeni, înmormântat duminică, de ziua lui
Unul dintre minerii din Lupeni, înmormântat duminică, de ziua lui

Valea Jiului a fost din nou în doliu duminică, la înmormântarea unuia dintre cei doi mineri care şi-au pierdut viaţă după surparea unei galerii, joia trecută.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.