Perchezitii la o firma de avocatura si un lichidator judiciar. Frauda cu facturi ilegale de milioane de euro
Peste 150 de politisti din Capitala au facut luni dimineata 50 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Dambovita si Ialomita si au pus in aplicare 36 mandate de aducere, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani
UPDATE 13:00 La ora actuala, ancheta este in plina desfasurare la Serviciul de Investigare a Fraudelor Sector 4, unde 36 de persoane dau declaratii. Este vorba de o grupare condusa de Orlando Constantinescu, pe care procurorii il acuza ca s-a folosit de firma de avocatura a fostei sale sotii pentru a infiinta mai multe firme-fantoma care eliberau apoi facturi fictive. Aceste facturi erau plimbate prin mai multe companii iar banii care rezultau din deducerea TVA intrau in buzunarele sefului gruparii. Dupa ce erau folosite, firmele-fantoma erau lichidate prin aceeasi firma de avocatura. Anchetatorii spun ca se foloseau si alte forme de frauda, de pilda lucrari pentru care facturile erau trecute prin firmele-fantoma iar ulterior deducerea de TVA ajungea la seful gruparii
Potrivit Politiei Capitalei, cei banuiti se foloseau de o firma de avocatura si de un lichidator judiciar pentru infiintarea si ulterior lichidarea si radierea mai multor firme, prin intermediul carora incheiau tranzactii fictive, in scopul deducerii ilegale de T.V.A. Prejudiciul in acest dosar este estimat la suma de 5.000.000 de euro.
Conform unor surse din randul anchetatorilor citate de Mediafax, perchezitii au loc si la firma de avocatura ”Mirela Radu, Valentin Tudor si Asociatii”, avocata Mirela Radu urmand sa fie dusa cu mandata la audieri. ”In urma documentarii activitatii infractionale, s-a stabilit ca banuitii se foloseau de o firma de avocatura si de un lichidator judiciar pentru infiintarea si ulterior lichidarea si radierea mai multor firme, prin intermediul carora incheiau tranzactii fictive, in scopul deducerii ilicite de TVA.”, se arata in comunicatul citat.
Prejudiciul in acest caz este estimat la suma de cinci milioane de euro, rulajul total al circuitului evazionist fiind de aproximativ 12 milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, suspectii eliberau facturi fictive pentru firme care activau in domenii precum publicitate, tehnologia informatiilor, constructii, paza sau consultanta, pe care reprezentantii acestor societati le foloseau ulterior pentru a-si deduce TVA in mod ilegal.
Din cele 36 de persoane care urmeaza sa fie duse la audieri, la sediul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Politiei Sector 4, 31 au calitatea de suspecti, iar cinci sunt martori. Ancheta in acest caz este coordonata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Actiunea beneficiaza de suportul de specialitate al SRI.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, perchezitii, frauda, spalare de bani, evaziune fiscala, mandat,
Dată publicare:
30-03-2015 09:36