Patru bărbați din Vâlcea, suspecți de piratare a programelor TV din România și a platfomelor video, au fost duși la audieri
Autoritățile din România s-au alăturat luptei globale împotriva rețelelor care distribuie ilegal pe internet transmisiunile în direct ale posturilor de televiziune și platformelor video.
Patru indivizi din Vâlcea, care aveau o astfel de afacere clandestină cu profituri de zeci de mii de euro au fost luați marți de Poliție și duși la audieri.
În alte țări, cum ar fi Marea Britanie, au început să fie vizați de anchete și clienții acestor rețele.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Rețeaua ilegală de retransmisie a programelor de televiziune avea sediul în Vâlcea, zonă considerată focar de criminalitate cibernetică în anii 90, care și-a câstigat reputația de punct zero pentru hackeri.
Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al IGPR: „Din anul 2022 până în prezent ar fi pus la dispoziția publicului larg, prin intermediul unui site, lista de programe difuzate în România. În schimbul acestui serviciu percepeau diferite sume de bani iar prejudicul în cauză se ridică la 120.000 de euro.”
La perchezițiile făcute în locuințele suspecților, polițistii au găsit 50.000 de euro, care ar fi fost obținuți din afacerea ilegală. Un război la nivel global este dus în acest moment împotriva celor care distribuie ilegal transmisiunile în direct ale televiziunilor și platformelor care oferă conținut video.
Acum patru ani Poliția Spaniolă, de pildă, a desființat o rețea care distribuia conținut ilegal pe tot globul, la peste 2 milioane de abonați, de la care a obținut peste 15 milioane de euro. Iar anul trecut, în Marea Britanie, poliția i-a vizat și pe oamenii care vizionau transmisiunile ilegale, a relatat SkyNews.
„Poliția britanică va vizita aproape 1.000 de case ca parte a unei operațiuni masive de combatere a streamingului ilegal de televiziune. Poliția suspectează că fanii folosesc firestick-uri modificate pentru a viziona ilegal meciurile din Premier League”, potrivit Sky News Australia.
Cinci bărbați care au transmis ilegal meciurile de fotbal din Premier League către mii de oameni au fost condamnați la 11 ani de închisoare în Marea Britanie. Pentru astfel de fapte, pedepse cu închisoarea au fost introduse și la noi.
Pentru combaterea așa-numiților pirați TV a fost creată o lege specială, iar cei care sunt condamnați pentru punerea la dispoziție fără drept a unui produs purtător de drepturi de autor, fie că e un film, emisiune, sau un spectacol riscă închisoarea de la 1 la 4 ani.
Pătrăuș Darius-Dennis, avocat: „În ultimul timp infracționalitatea în ceea ce privește drepturile de autor a crescut foarte mult. E foarte greu să găsești paginile unde se face streamingul acesta ilegal.”
Ancheta din Vîlcea este coordonată de Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție.