Percheziții DIICOT la cel mai mare exportator de lemn: Holzindustrie Schweighofer

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii DIICOT şi jandarmii au percheziţionat, miercuri, mai multe sedii ale companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, atât în București, cât și în județele Braşov, Alba, Suceava, Hunedoara şi Bihor.

La sediul din Sebeş, anchetatorii au căutat documente într-un dosar cu un prejudiciu estimat la 25 milioane de euro din afaceri cu lemn achiziţionat, spun procurorii, fără acte legale.

Reprezentant compania Holzsindutrie Schweighofer: „Ne bucurăm că se face această anchetă, ca să dovedim că nu suntem vinovaţi."

Compania Holzindustrie Schweighofer, în complicitate cu angajaţii din instituţii ale statului, spun procurorii, ar fi făcut parte dintr-un sistem infracţional de spălat bani. Reprezentanţii unei organizații neguvernamentale non-profit, dedicată protecţiei mediului, aduc acuzaţii grave.

Andrei Curcanu, agent Green: „Vorbim de cei care trebuia să controleze până acum această companie, vorbim de Garda Forestieră, vorbim de garda financiară, de Consiliul Concurenţei. 25 de milioane e o părticică foarte mică din valoarea cu cât a fost devalizat bugetul statului. Toţi banii respectivi la fiecare 4-5 ani, bani proveniţi din lemn tăiat illegal, sume de bani au finanţat campaniile electorale."

Citește și
perchezitii hoti sinesti
Percheziții la persoane care ar fi comis jafurile din Sinești, după ce înțepau roțile mașinilor
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Percheziţiile DIICOT au vizat atât fabrica din Rădăuţi a companiei austriece, cât şi sediile unor instituţii publice din Suceava: Direcţia Silvică şi Garda Forestieră. Anchetatorii au ridicat documente privind licitaţiile pentru exploatarea unor păduri, din 2010 până în prezent.

Valerian Solovăstru, director tehnic Direcţia Silvică Suceava: „Din ce mi-am dat seama, probabil că este vorba de unele licitaţii din perioada 2011-2018 şi documente ce au legătură cu Holtz Industries Schweighofer.”

Reporter: „Ce documente s-au solicitat?”

Valerian Solovăstru:Decizii cu privire la constituirea comisiilor de licitaţii. Tot ce are legătură cu Schweighofer.”

Reporter: „Aveţi informaţii că s-ar fi trucat aceste licitaţii?”

Valerian Solovăstru:Categoric nu. Nu ştiu ce informaţii au ei şi ce verifică, dar din punct de vedere al Direcţiei Silvice, totul a fost în conformitate cu regulamentele şi ordinele în vigoare."

Şi de la sediul Gărzii Forestiere Suceava au fost ridicate documente, iar doi angajaţi - un director al Direcţiei Control Silvic şi un Consilier Superior - au fost duşi la audieri.

Procurorii bănuiesc că din anul 2011 încoace, mai mulţi angajaţi de la ocoalele silvice din ţară au falsificat licitaţii cu lemn şi au oferit preferenţial contracte unor firme prietene. Cantităţi uriaşe de material lemnos care nu apar în actele contabile ar fi ajuns direct în fabrica austriecilor. Aceştia erau ajutaţi să comită infracţiuni şi de alţi funcţionari publici şi astfel s-a creat o filieră care a adus un prejudiciu statului de 25 de milioane de euro, spun procurorii.

Anchetatorii au descins şi în Suceava, la sediul Direcţiei Silvice, la fabrica Schweighofer din Rădăuţi şi acasă la directorul de acolo. Bărbatul, spun oamenii legii, a condus Direcţia Silvică până a sosit firma austriacă în România, apoi s-a angajat chiar acolo.

Anchetatorii au mai percheziţionat miercuri două maşini, aflate în curtea Direcţiei Silvice. Reprezentanţii companiei austriece au declarat că vor coopera cu autorităţile şi vor oferi tot sprijinul procurorilor DIICOT.

Reacția Holzindustrie Schweighofer

”Holzindustrie Schweighofer cooperează cu autoritățile pentru o bună desfășurare a anchetei DIICOT

Holzindustrie Schweighofer cooperează cu autoritățile și oferă tot sprijinul în ancheta DIICOT comunicată pe 30 mai 2018. Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea și reglementările în vigoare din țările în care operează. Compania pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare pentru buna desfășurare a anchetei în curs și sprijină autoritățile prin toate mijloacele sale pentru o soluționare corectă a investigației, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înștiințată de obiectul acestei investigații. Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesată de soluționarea rapidă și corectă a acestei situații.

La începutul anului 2017, Holzindustrie Schweighofer a implementat un plan de acțiune complex pentru a combate tăierile ilegale și pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii durabile a lemnului în România. Compania a investit 1 milion de euro în consolidarea securității lanțului său de aprovizionare prin măsuri care depășesc cu mult cerințele legale și reglementările în vigoare din România. La un an de la implementare, compania a făcut public bilanțul acestor măsuri.”


 
Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Două angajate ale unui colegiu din Prahova, membre ale unei grupări care jefuia TIR-uri. Depozitau produsele în școală
Două angajate ale unui colegiu din Prahova, membre ale unei grupări care jefuia TIR-uri. Depozitau produsele în școală

Percheziţii, joi dimineaţă, la 23 de adrese din Prahova. Poliţiştii şi jandarmii au descins la domiciliile mai multor indivizi suspectaţi că furau marfa din TIR-urile care aprovizionau supermarketuri.

Percheziții la persoane care ar fi comis jafurile din Sinești, după ce înțepau roțile mașinilor
Percheziții la persoane care ar fi comis jafurile din Sinești, după ce înțepau roțile mașinilor

Opt percheziţii au loc luni dimineaţă în judeţul Giurgiu, la persoane suspectate de furt şi de tentativă de furt.

Cum a scăpat temutul interlop Ghenosu din Târgovişte de DIICOT, în “Ziua Z
Cum a scăpat temutul interlop Ghenosu din Târgovişte de DIICOT, în “Ziua Z"

A fost ziua ''Z '', pentru procuroriii DIICOT, care au căutat în acelaşi timp, în toată ţara, mai multe grupări de crimă organizată. 290 de suspecţi au fost ridicaţi de la tot atâtea adrese.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.