Pentru a șasea oară în ultimii doi ani, Ministerul Culturii caută o firmă care să restaureze operele lui Brâncuși
Ministerul Culturii nu a găsit încă o firmă care să realizeze proiectarea lucrărilor de restaurare a operelor lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu.
Pentru a șasea oară în ultimii doi ani va fi făcut un nou demers în acest sens. Până atunci, operele, aflate în patrimoniul UNESCO au început să se degradeze.
Pe una dintre cele două bănci de piatră, amplasate în preajma Porții Sărutului au apărut bucăţi de muşchi verde. Și la baza Porții sunt mici porțiuni care au început să înverzească.
Autoritățile locale spun că vremea rea este de vină, dar și procedurile birocratice care trebuie parcurse pentru că operele să fie curățate în fiecare an.
Adrian Tudor – viceprimar Târgu Jiu: ”Vremea asta ploioasă nu a permis intervenția de desprăfuire și biocidare care se face regulat, sperând acum că Ministerul Culturii, Comisia Națională , va ține cont că avem un proiect avizat de Comisia Națională a Monumentelor, prin care facem în fiecare an desprăfuirile, am stabilit cum se procedează, să nu ne mai ceară din nou să facem alt proiect, așa cum ne-a cerut anul trecut, ca în România”.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Operele ar trebui să intre anul acesta în restaurare completă. Însă Ministerul Culturii nu a reușit nici la cea de-a cincea licitație să găsească o firmă care să realizeze lucrările de proiectare. Acum pregătește procedurile pentru a șasea licitație după ce o firmă din străinătate a dat semne că ar fi interesată de lucrările de la Târgu Jiu.
Adrian Tudor: ”Dacă nici acum nu va veni nimeni se va putea merge pe procedură simplificată, negociere directă. Din păcate și acum ar fi dorit la ultima licitație, dar din România nu au găsit niciun fel de colaborare din partea unorarhitecți, restauratori care să vină în echipă”.
Lucrările de restaurare ar trebui finalizate anul acesta, pentru că anul viitor, când se împlinesc 150 de la naşterea marelui sculptor, este declarat Anul Brâncuşi.