Pentagonul cere mai multi bani pentru apararea Romaniei si aliatilor est-europeni. "Raspuns rapid in cazul unei agresiuni"
Bugetul Ministerului american al Apararii pentru 2018 prevede o crestere cu peste 1,3 miliarde de dolari a sumelor alocate apararii statelor din flancul estic al NATO.
Administratia americana cere Congresului sa aprobe o crestere cu 1,35 miliarde de dolari a bugetului pe 2018 pentru apararea statelor din flancul estic al NATO. Este vorba despre Romania, Polonia, Bulgaria si tarile baltice, cuprinse in European Reassurance Initiative (ERI). Anul trecut, apararii acestora li s-au alocat 3,42 miliarde de dolari, astfel incat cresterea propusa este de peste 39%.
De altfel, inca din februarie presedintele Donald Trump a sustinut sporirea cheltuielilor militare totale ale Statelor Unite cu zece la suta, adica un plus de 54 de miliarde de dolari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre proiectele militare noi care ar urma sa fie finantate astfel se numara si 2 in Romania, pentru modernizarea bazelor de la Mihail Kogalniceanu si Campia Turzii. In total, peste 6.800 de militari americani ar urma sa ajunga in Europa de Est.
Bugetul sporit pe 2018 al Pentagonului vizeaza „consolidarea pozitiei defensive a Statelor Unite prin pozitionarea capacitatilor adecvate, in locatii vitale, ca raspuns la noul mediu european de securitate si reasigurarea aliatilor si partenerilor din NATO in ceea ce priveste angajamentul Washingtonului fata de articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic”. In documentul prezentat Congresului nu este mentionata Rusia, dar se mentioneaza posibilitatea unui „raspuns rapid in cazul oricarei agresiuni din partea unui inamic regional asupra teritoriului suveran al statelor NATO''.
Programul European Reassurance Initiative, „Initativa de Reasigurare Europeana”, a fost initiat in 2014 de Casa Alba, dupa anexarea Crimeei de catre Rusia. Planul initial era sa dureze doar un an si sa aiba un buget de 1 miliard de dolari, insa a fost preungit ca urmare a inrautatirii situatiei de securitate.
In cadrul ERI, SUA si alte state NATO participa cu soldati si echipament la exercitii de amploare in flancul estic al Aliantei, cel mai important fiind operatiunea Atlantic Resolve. Initiata de administratia Obama dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, aceasta presupune desfasurarea prin rotatie a circa 4.000 de militari dotati cu blindate si armamemet greu in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania si Ungaria.
Rusia a denuntat constant Atlantic Resolve drept o 'amenintare' pentru securitatea sa. "Putem spune nu doar ca este un pas periculos, ci un un pas care provoaca confruntare intre tarile noastre”, a anuntat Kremlinul. De asemenea, Moscova nu a acceptat statutul de forte rotationale al trupelor desfasurate prin ERI, considerand ca e vorba de o incalcare a Actului Fondator Rusia-NATO.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, SUA, NATO, kremlin, buget, alianta, Pentagon, inarmare, atlantic resolve,
Dată publicare:
29-05-2017 17:25