Pentagonul cere mai multi bani pentru apararea Romaniei si aliatilor est-europeni. "Raspuns rapid in cazul unei agresiuni"

×
Codul embed a fost copiat

Bugetul Ministerului american al Apararii pentru 2018 prevede o crestere cu peste 1,3 miliarde de dolari a sumelor alocate apararii statelor din flancul estic al NATO.

Administratia americana cere Congresului sa aprobe o crestere cu 1,35 miliarde de dolari a bugetului pe 2018 pentru apararea statelor din flancul estic al NATO. Este vorba despre Romania, Polonia, Bulgaria si tarile baltice, cuprinse in European Reassurance Initiative (ERI). Anul trecut, apararii acestora li s-au alocat 3,42 miliarde de dolari, astfel incat cresterea propusa este de peste 39%. 

De altfel, inca din februarie presedintele Donald Trump a sustinut sporirea cheltuielilor militare totale ale Statelor Unite cu zece la suta, adica un plus de 54 de miliarde de dolari.

Printre proiectele militare noi care ar urma sa fie finantate astfel se numara si 2 in Romania, pentru modernizarea bazelor de la Mihail Kogalniceanu si Campia Turzii. In total, peste 6.800 de militari americani ar urma sa ajunga in Europa de Est.

Citește și
parada militara Kremlin
Mesajul Kremlinului pentru NATO, dupa summit-ul de la Bruxelles. "Situatia este periculoasa, renuntati pana nu e prea tarziu"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Bugetul sporit pe 2018 al Pentagonului vizeaza „consolidarea pozitiei defensive a Statelor Unite prin pozitionarea capacitatilor adecvate, in locatii vitale, ca raspuns la noul mediu european de securitate si reasigurarea aliatilor si partenerilor din NATO in ceea ce priveste angajamentul Washingtonului fata de articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic”. In documentul prezentat Congresului nu este mentionata Rusia, dar se mentioneaza posibilitatea unui „raspuns rapid in cazul oricarei agresiuni din partea unui inamic regional asupra teritoriului suveran al statelor NATO''.

Programul European Reassurance Initiative, „Initativa de Reasigurare Europeana”, a fost initiat in 2014 de Casa Alba, dupa anexarea Crimeei de catre Rusia. Planul initial era sa dureze doar un an si sa aiba un buget de 1 miliard de dolari, insa a fost preungit ca urmare a inrautatirii situatiei de securitate.

In cadrul ERI, SUA si alte state NATO participa cu soldati si echipament la exercitii de amploare in flancul estic al Aliantei, cel mai important fiind operatiunea Atlantic Resolve. Initiata de administratia Obama dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, aceasta presupune desfasurarea prin rotatie a circa 4.000 de militari dotati cu blindate si armamemet greu in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania si Ungaria.

Rusia a denuntat constant Atlantic Resolve drept o 'amenintare' pentru securitatea sa. "Putem spune nu doar ca este un pas periculos, ci un un pas care provoaca confruntare intre tarile noastre”, a anuntat Kremlinul. De asemenea, Moscova nu a acceptat statutul de forte rotationale al trupelor desfasurate prin ERI, considerand ca e vorba de o incalcare a Actului Fondator Rusia-NATO.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Donald Trump se lauda pe Twitter dupa ce a criticat liderii europeni:
Donald Trump se lauda pe Twitter dupa ce a criticat liderii europeni: "Banii incep sa curga – NATO va fi mult mai puternica"

Presedintele american Donald Trump a scris sambata, pe Twitter, ca aliatii NATO au inceput deja sa isi suplimenteze contributiile la blocul militar si ca “banii au inceput sa curga”, la doua zile dupa ce a criticat membrii europeni.

Mesajul Kremlinului pentru NATO, dupa summit-ul de la Bruxelles.
Mesajul Kremlinului pentru NATO, dupa summit-ul de la Bruxelles. "Situatia este periculoasa, renuntati pana nu e prea tarziu"

Ministerul de Externe de la Moscova a lansat vineri un avertisment la adresa Aliantei Nord-Atlantice, imediat dupa incheierea reuniunii de la Bruxelles.

Vladimir Putin acuza ca aliatii NATO incearca sa atraga intr-o confruntare Rusia:
Vladimir Putin acuza ca aliatii NATO incearca sa atraga intr-o confruntare Rusia: "Ne-au provocat in mod constant."

Vladimir Putin a acuzat joi ca aliatii NATO incearca in mod constant sa atraga intr-o confruntare Rusia.

"Brigada de fier" a armatei SUA a ajuns in Polonia si va fi desfasurata si in Romania. Reactia Rusiei: "Un pas periculos"

Statele Unite au trimis trupe in Polonia. Dar si un mesaj, clar pentru Rusia.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.