Nevoie disperată de meseriaşi. O pensionară s-a apucat de cursuri de cosmeticiană
România are nevoie disperată de meseriaşi. Din cele peste 200 de licee de meserii din întreaga ţară, doar un absolvent din 4 se califică pentru un loc de muncă.
Statul susţine gratuit cursuri de specializare, însă numai pentru şomeri. În schimb, privaţii îi învăţa inclusiv pe cei care lucrează deja. Cursurile pornesc de la 900 de lei şi pot ajunge până la 7000, în funcţie de domeniul ales.
Pentru că nu mai avem tractorişti, cei de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Timişoara au înfiinţat o şcoală de meserii. În ultimii ani, 400 de tineri au absolvit aceste cursuri, iar acum lucrează în companiile agricole din vestul ţării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe Dinu, chiar angajatorul său l-a trimis să înveţe să manevreze corect utilajele de sute de mii de euro.
Cursurile durează în total 180 de ore şi costă o mie de lei.
Şi şcoala de sudori are succes. Cursul ține 3 luni şi costă 1.500 de euro. La final, absolvenţii primesc o diplomă recunoscută în toate ţările europene.
"La noi în familie şi tata a avut o meserie apropiată de sudură, doi unchi de-a mei au fost sudori, fratele meu e sudor şi aşa s-a transmis în familie", povestește Andrei, absolvent al școlii de sudori.
În Dobrogea, cele mai căutate sunt meseriile din domeniul înfrumuseţării.
Anda are 29 de ani. A fost şi manager şi contabil, însă a realizat că este momentul să facă o schimbare. Acum învaţă să tatueze sprâncenele şi visează ca în câţiva ani să aibă propriul salon de cosmetică.
O pensionară, în schimb, se pregăteşte să devină cosmeticiană. 30 de ani a fost funcţionară într-un depozit şi se descurcă foarte greu cu pensia.
"Bineînţeles şi pentru bani, am pensie până în o mie de lei şi să împletesc utilul cu plăcutul", povestește aceasta.
Cursurile de înfrumuseţare durează între 3 şi 16 săptămâni. Preţurile pornesc de la 900 de lei, pentru cosmetică, 1.200 de lei pentru frizerie şi manichiură şi ajung până la 3.500 de lei, pentru tatuaj.
Toate aceste cursuri se fac şi la stat, dar pot beneficia de specializările oferite gratuit doar şomerii.