Pelerinajul de Sfântul Dumitru cel Nou, în condiții speciale la București. Programul sărbătorii și regulile de urmat
Pelerinajul de Sfântul Dumitru din Capitală va avea loc, deși Guvernul anunțase că vrea să îl interzică. Anunțul a venit de la Patriarhie care, împreună cu primăria, a pus la punct un protocol.
UPDATE Timp de trei zile, doar credincioșii care locuiesc în Capitală vor avea permisiunea să vină la moaște.
Pe 25, 26 și 27 octombrie vor putea să vină să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou doar credincioșii care au domiciliul în Capitală. Jandarmii le vor verifica buletinele.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
O altă regulă este distanțarea socială, credincioșii trebuie să stea la cel puțin un metru și jumătate unul față de celălalt.
Vor fi circuite diferite de intrare și de ieșire, iar accesul la raclă se va face pe un singur rând.
De altfel, reprezentanții Patriarhiei au transmis că racla sfintelor moaște va fi protejată cu un material care să asigure o igienizare în permanență, voluntarii vor avea măști de protecție, mănuși și vor oferi credincioșilor materiale de dezinfectare.
Anul acesta biserica renunță la procesiunea "Calea Sfinților" la care participau foarte multe persoane.
O altă regulă importantă stabilită în protocolul semnat de Patriarhie și Primăria Capitalei arată că la procesiune nu au voie să participe în același timp mai mult de 500 de persoane.
Încă în funcție, primarul Gabriela Firea a ținut să precizeze joi că nu ea a stabilit aceste reguli, ci o comisie din care fac parte Poliția, Jandarmeria, ISU și reprezentanți ai primăriei.
- - -
Pelerinajul de Sfântul Dumitru cel Nou va avea loc în acest an numai cu credincioși din București, din cauza măsurilor speciale luate de autorități în contextul pandemiei de coronavirus.
Credincioșii se pot închina la Sf. Dumitru, ocrotitorul Bucureștilor, doar de duminică până luni, măsura fiind circumscrisă stării de alertă, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
„Evenimentul are loc în condiţii excepţionale de protecţie, între 25 - 27 octombrie, cu acces doar pentru cei din municipiul Bucureşti", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat în urmă cu două săptămâni, după o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, că participarea credincioşilor la sărbătorile religioase va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.
Programul sărbătorii
Patriarhia Română a comunicat cum se va desfășura sărbătoarea Sfântului Dumitru.
-accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aştepta una în spatele celeilalte, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;
- pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei distanţe;
- pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea normelor igienico-sanitare;
- se va crea un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie;
- voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă.
În contextul pandemiei, în vederea adecvării la contextul stării de alertă din Bucureşti şi pentru organizarea în condiţii de siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an, au fost luate mai multe măsuri speciale:
- renunţarea la procesiunea „Calea Sfinţilor” la care participau foarte mulţi preoţi şi credincioşi mireni;
- reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii;
- reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar 3 zile (25 - 27 octombrie);
- protejarea raclelor cu moaştele Sfinţilor cu un material care va permite o permanentă igienizare.
Programul liturgic:
Duminică, 25 octombrie, la ora 07.00, Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor vor fi scoase din Catedrala Patriarhală şi aşezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei alături de moaştele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie. Între orele 9.00-12.30, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.
Luni, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 09.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.
Marţi, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 09.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei 3 episcopi vicari din Bucureşti, câţiva preoţi şi diaconi.
Pentru asigurarea respectării normelor sanitare cu privire la distanţarea fizică de 1,5 m, la slujbele oficiate în perioada 25 - 27 octombrie la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei vor putea participa maxim 200 de persoane.
Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârşitul zilei de 27 octombrie, după închinarea ultimului credincios.
Credincioşii ortodocşi au prăznuit-o pe 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva în condiţiile impuse de starea de alertă, din cauza evoluţiei pandemiei de coronavirus în ţara noastră. Pelerinajul a fost anulat în contextul noilor reglementări anunţate de autorităţi, prin care s-a interzs prezenţa pelerinilor care nu aveau domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi, închinându-se la moaște numai persoanele cu domiciliu în Iași.