Pedepsele primite de hoții români care au furat carțile extrem de valoroase din Londra

×
Codul embed a fost copiat

Hoții români care au furat cărți de patrimoniu extrem de valoroase dintr-un depozit de lângă Londra au fost condamnați la ani grei de pușcărie.

Investigațiile în acest caz au presupus anchete în 3 țări. Infractorii au recunoscut în cele din urmă că au dat 12 spargeri pe teritoriul Marii Britanii și au furat bunuri de peste 4,5 milioane de lire sterline.

Știrile PRO TV au obținut imaginile surprinse de camerele de supraveghere care îi incriminează pe români.

Au trecut aproape 3 ani de la momentul spectaculoasei spargeri pe care infractorii romani au dat-o într-un depozit din Feltham în vestul Londrei.

Anchetatorii au obţinut aceste imagini înregistrate de camerele de supraveghere, însă hoţii erau mereu cu un pas înainte. Erau profesionişti. Fiecare cu un rol foarte bine stabilit după cum se vede şi în aceste secvenţe în care sunt surprinse momentele de după spargere, când hoţii transportă prada de la maşina la un apartament din Londra. Era trecut de 3 dimineaţa şi străzile erau pustii. Iar hoţii au făcut mai multe drumuri, cu 6 genţi pline cu cărţi istorice.

Citește și
Manuscrise furate din Londra, îngropate în Neamț. Cum au ajuns cărțile inestimabile să nu mai aibă nicio valoare
Greşeala uriaşă făcută de autorii jafului manuscriselor din Londra. "N-au ştiut ce să facă"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Investigatorii britanici, în colaborare cu cei italieni şi cei români i-au identificat şi au reuşit să îi prindă abia anul trecut. Aşa au aflat şi cum acţionau.

Gruparea criminală avea 2 pioni principali: Gavril Popinciuc, de 45 de ani, şi Cristian Ungureanu, de 41 de ani.

Ambii aveau rol de supraveghere şi control şi erau întotdeauna prezenţi la locul spargerii.

Victor Opariuc, de 29 de ani, era unul dintre cei specializaţi în desantul pe funie prin acoperiş, în timp ce Ilie Ungureanu, de 33 de ani, era însărcinat cu supravegherea transportului. Şi Narcis Popescu de 34 de ani a jucat un rol foarte important. El a închiriat o casă în sudul Londrei unde erau depozitate temporar bunurile furate.

Andy Durham, detectiv inspector Poliţia Metropolitană Londra: "Majoritatea bunurilor furate erau scoase din ţară printr o firmă care presta aşa zise servicii de curierat. Era de fapt firma unuia dintre inculpaţi din România, care transporta bunuri şi persoane între România şi Marea Britanie. Şi asta a fost folosită ca acoperire pentru a transporta bunurile furate inclusiv cărţile istorice."

Cele mai multe dintre aceste bunuri au fost vândute direct potenţialilor clienţi sau pe un site specializat din România.

Cea mai dificilă parte a jafului era cea de pătrundere în depozite care se derula mereu la fel. Infractorii urcau pe acoperiş, făceau o gaură în tavan şi pe acolo coborau cu ajutorul frânghiilor. Furau cele mai valoroase obiecte, de obicei laptopuri şi telefoane mobile. În felul acesta au reuşit să dea 12 spargeri în Marea Britanie şi să fure bunuri de 4,5 milioane de lire sterline.

Doar 2,5 milioane a fost valoarea cărţilor istorice care ar fi trebuit să ajungă de fapt la o licitaţie în America. Acum, după aproape un an şi jumătate de când au fost prinşi, românii şi-au primit şi pedeapsa.

Cel mai mult au luat şefii reţelei, Popinciuc şi Ungureanu: 5 ani şi 8 luni, respectiv 5 ani şi o lună de închisoare.

Narcis Popescu a primit 4 ani şi 2 luni, în timp ce Marian Albu şi Traian Mihulca au luat câte 4 ani. Ilie Ungureanu şi Victor Opariuc au fost condamnaţi la 3,8 respectiv 3,7 ani. Tot 3 ani şi 8 luni au primit Viorel Paragină şi Liviu Leahu, Daniel David a fost condamnat la 3 ani şi 7 luni, Paul Popeanu la 3 ani şi 3 luni, iar Marian Mămăligă, la 4 ani.

Andy Durham, inspector detectiv Poliţia Metropolitană Londra: "În total, sentinţele primite cumulează 118 ani. Totuşi, datorită circumstanţelor speciale determinate de pandemia de COVID19 şi a faptului că inculpaţii au pledat vinovat fără să mai fie nevoie de încă un proces, şi luând în considerare situaţiile dificile din închisorile britanice cauzate de restricţiile impuse de COVID pentru motive de siguranţă, instanţă le-a acordat reduceri ale pedepselor aşa că cei 12 vor sta acum în închisoare doar 48 de ani şi 4 luni."

Fiecare dintre aceşti indivizi şi-a jucat rolul foarte bine stabilit şi şi-a asumat riscuri cu ochii deschişi, a spus în timpul procesului şi judecătorul care i-a condamnat astăzi pe romani.Toţi cei 12 infractori îşi vor executa pedepsele la închisoarea Wandsworth din Londra.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
EXCLUSIV: Ce spun anchetatorii englezi despre jaful manuscriselor, comis de români.
EXCLUSIV: Ce spun anchetatorii englezi despre jaful manuscriselor, comis de români. "A fost unic"

Jaful dat de gruparea de români la un depozit din apropierea Londrei a intrat sub lupa investigatorilor englezi, care spun că modul de operare al suspecților este unic.

Greşeala uriaşă făcută de autorii jafului manuscriselor din Londra.
Greşeala uriaşă făcută de autorii jafului manuscriselor din Londra. "N-au ştiut ce să facă"

Cărțile istorice, furate dintr-un depozit de lângă Londra, nu puteau fi vândute. De aceea, au fost abandonate vreme de 3 ani într-un sat din Neamț. Asta spun reprezentanții unuia dintre cele mai mari anticariate din Regatul Unit.

Manuscrisele furate de români ar putea fi distruse.
Manuscrisele furate de români ar putea fi distruse. "Le-au ţinut ca pe murături"

Unele dintre cărțile de o valoare inestimabilă furate de lângă Londra și ascunse vreme de trei ani într-un sătuc din Neamț ar putea fi pierdute pentru totdeauna.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.