Greşeala uriaşă făcută de autorii jafului manuscriselor din Londra. "N-au ştiut ce să facă"
Cărțile istorice, furate dintr-un depozit de lângă Londra, nu puteau fi vândute. De aceea, au fost abandonate vreme de 3 ani într-un sat din Neamț. Asta spun reprezentanții unuia dintre cele mai mari anticariate din Regatul Unit.
Experții cred că hoții, specializați în spargeri din depozite, au furat manuscrisele nu pentru că auziseră de autori, ci pentru că au dat peste lista de prețuri și astfel au aflat cât sunt de valoroase.
Povestea furtului de cărți istorice dintr-un depozit din Feltham în vestul Londrei a dat naștere multor speculații în lipsa informațiilor clare transmise de polițiști.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Având în vedere modul exact de operare, s-a conturat inițial ipoteza unui jaf la comandă.
Specialiștii din domeniu cred însă că hoții nu sunt specializați în furturi de opere de artă și nici n-ar fi acționat la comandă. Și vin și cu argumente.
Benjamin Maggs, expert anticariat Maggs Bros: ”Sunt mai degrabă obișnuiți să scaneze depozite și să afle ce mărfuri trec prin depozite și așa au dat peste lista cu aceste cărți care cuprindea inclusiv prețurile lor și s-au gândit că merita efortul având în vedere valoarea acestora. Dar faptul că au stat 3 ani ascunse și n-au făcut nimic cu ele îți arată că n-au știut cum să le vândă, ce să facă cu ele".
Nici nu prea ar fi putut să facă prea multe cu cele 237 de cărți de o importanță istorică, care au stat îngropate în satul Budești din județul Neamț.
Benjamin Maggs: ”În realitate, nici n-ai cum să le vinzi, pentru că aceste cărți sunt aproape toate unice. Imediat ce se află că sunt furate, nu prea ai cui să le mai vinzi. În acest caz, nimeni nu ar vrea să le cumpere, deci ele nu au nicio valoare".
Și, probabil că hoții au realizat asta și au abandonat prada evaluată la peste 2,5 milioane de lire sterline într-o groapă săpată în garajul casei unuia dintre infractori.
Între timp însă ei au mai dat nenumărate alte spargeri după același scenariu. Vizau depozite în care știau că se afla lucruri de valoare, intrau prin efracție, prin acoperiș și dispăreau tot pe acolo.
Cei 12 români au dat 11 spargeri
Nu mai puțin de 11 asemenea spargeri a mai dat banda de români în Anglia, iar paguba totală este de peste 2 milioane de lire sterline, dacă excludem cărțile rare furate.
Unii dintre hoți au fost prinși în urma unui jaf dat anul trecut când au furat laptopuri în valoare de 150.000 de lire sterline.
Când polițiștii i-au luat la întrebări, au încercat să justifice marfa cu ajutorul unor facturi falsificate.
În final, au recunoscut totul. Cei 12 români urmează să își primească sentința săptămână viitoare.
Un al treisprezecelea suspect care s-a declarat nevinovat va fi judecat în luna martie.