Amenzi si condamnari mai dure pentru cei care tortureaza animale. Astazi, vinovatii sunt pedepsiti doar teoretic
Parlamentarii propun pedepse mai mari, de pana la sapte ani, pentru cei care schingiuiesc animalele. Cruzimea celor care schilodesc suflete nevinovate este pedepsita si astazi prin lege, dar numai teoretic.
In realitate, cei mai multi scapa cu o amenda si doar un singur caz, s-a incheiat cu o condamnare la 7 luni de inchisoare cu suspendare. Potrivit organizatiilor care lupta pentru protectia animalelor, cainii au cel mai mult de suferit in Romania.
Numai anul trecut, Stirile PROTV au dezvaluit zeci de cazuri de cruzime extrema fata de patrupede. Si nu doar cei mai buni prieteni ai oamenilor au de suferit. De exemplu, chiar la inceputul acestui an, de Boboteaza, un magarus a fost batut batut si abandonat, in ger, pe un camp. S-a intamplat la Targoviste si, din fericire, animalul schingiuit a avut zile si a supravietuit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cativa parlamentari s-au gandit ca inasprirea pedepselor ar putea descuraja astfel de practici, de cele mai multe ori, criminale.
Haralambrie Vochitoiu, senator UNPR:"Oare un individ care chinuie cu bestialitate, cu cruzime, sau ucide un animal, putem sa il banuim ca are relatii firesti si naturale cu semenii sau, adica cu oamenii? Eu cred ca un om de genul acesta are o problema, in general"
Daca propunerea mai multor parlamentari va deveni lege, cel care ucide un animal, cu intentie, poate fi condamnat de la doi, la sapte ani de puscarie. Aceeasi pedeapsa ii vizeaza si pe cei care organizeaza lupte intre animale sau pe cei care ranesc sau schingiuiesc animalele. In pericol de a-si pierde libertatea vor fi si cei care, spre exemplu, sectioneaza corzile vocale sau cozile animalelor.
Pedepsele sunt similare celor prevazute de Codul Penal, in cazul vatamarii corporale grave, care necesita trei luni de ingrijiri medicale.
Cosmina Cerva, voluntar ONG pentru protectia animalelor: "Ne confruntam din ce in ce mai mult cu foarte multe cazuri de abuzuri asupra animalelor. Acest fenomen infractional este in crestere, legiuitorul trebuie sa faca cumva ca prin pedepse sau prin alte masuri, sa stopeze acest fenomen"
Legea de protectie a animalelor prevede si in prezent pedepse cu inchisoarea, cuprinsa intre trei luni si un an. Numai ca, instantele din Romania au decis intr-un singur caz sa condamne la sapte luni de inchisoare cu suspendare pe cineva care a ucis mai multi caini.
Si la capitolul contraventii, alesii ar vrea masuri mai aspre. Spre exemplu, cei care isi tin animalele in frig, ori nemancate sau despart puii de mama lor inainte de implinirea varstei de 8 saptamani, pot fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre cinci si 10 mii de lei, de trei ori mai mari ca in prezent. Toate aceste prevederi urmeaza sa intre in dezbaterea Parlamentului.