Trei ani de închisoare cu suspendare pentru tânărul care a lovit mortal o elevă pe trecerea de pietoni. Ce spune familia ei
Trei ani de închisoare cu suspendare a primit tânărul care a lovit anul trecut pe o trecere de pietoni din județul Satu Mare, o elevă de 15 ani. Hotărârea nu este definitivă, totuși pentru familia fetei a fost o lovitură.
Cum șoferul care avea atunci 18 ani a plecat de la locul accidentului, oamenii consideră că pedeapsa este prea blândă.
Anul trecut, pe 9 februarie, Tatiana se grăbea spre școala la care învăța în Ardud. Nu a mai ajuns. Pe trecerea de pietoni de lângă unitatea de învățământ a fost lovită de o mașină. Șoferul, un tânăr de 18 ani, a plecat fără să oprească. Ulterior, a sunat la poliție și s-a predat. A spus că nu și-a dat seama că a dat peste cineva. Rănită grav, fata de 15 ani s-a stins după o săptămână. Părinții au fost de acord să îi doneze organele, iar tânăra a salvat astfel alți trei copii.
Daria Blaga, prietena Tatianei: „Chiar cu o seară înainte vorbeam și ne făceam planuri să ne vedem și să mergem la un film. S-a simțit un gol imens, am păstrat un scaun liber pentru ea, dar tot s-a simțit lipsa”.
La un an și aproximativ două luni de la accident, șoferul a primit pedeapsa: trei ani de închisoare cu suspendare, în prima instanță.
Raul Buie, fratele Tatianei: „Nu ne așteptam să primească o pedeapsă cu suspendare având două fapte. Unii ar spune că timpul le rezolvă pe toate, dar de cele mai multe ori adâncește rănile”.
Mădălin Jijie, avocatul familiei Tatianei: „Nu e doar infracțiunea de ucidere din culpă, ci și de fugă de locul accidentului. Ceea ce arată nu doar neglijența gravă, ci și capacitatea de a gestiona un moment ca acela”.
Ovidiu Silaghi, avocatul șoferului: „Știm că de cele mai multe ori o pedeapsă cu executare este cea pe care o așteaptă orcine în cazul acestui gen de infracțiuni, dar clientul a recunoscut toată fapta din primul moment. Este pedeapsa pe care judecătorul a stabilit-o”.
O propunere legislativă care ar putea aduce pedepse mai mari șoferilor găsiți vinovați a fost adoptată de Senat în februarie și așteaptă în Camera Deputaților. Îi vizează pe cei care au provocat accidente băuți, drogați sau fără să aibă permis.
Robert Cazanciuc, senator inițiator: „Uneori instanțele au pronunțat sentințe mult prea blânde raportat la valoarea supremă pe care vrem să o protejăm și anume viața. Cel puțin zece ani nu mai au voie să conducă după decizia definitivă”.
Proiectul a fost numit Legea Anastasia, după o fetiță de 4 ani care a murit lovită de o șoferiță fără permis în fața casei.
În cazul de la Satu Mare, familia Tatianei a anunțat că va face apel.