Pedeapsa lui Nastase, redusa cu 6 zile - perioada petrecuta in spital, dupa tentativa de sinucidere

×
Codul embed a fost copiat

Vesti bune pentru fostul premier Adrian Nastase, venite de la Curtea de Apel Bucuresti. Instanta i-a dat castig de cauza in controversa legata de cele sase zile petrecute in Spitalul Floreasca, dupa tentativa esuata de sinucidere.

In 2 octombrie, Tribunalul Bucuresti a respins cererea fostului premier Adrian Nastase, el contestand decizia la Curtea de Apel Bucuresti.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti i-au admis contestatia, decizia fiind definitiva. Astfel, Adrian Nastase va avea de executat cu sases zile mai putin din pedeapsa de doi ani de inchisoare dispusa in dosarul "Trofeul calitatii", fiind scazuta perioada din 20 pana in 26 iunie, cand a stat internat in Spitalul Floreasca dupa tentativa de sinucidere.

Procurorii sustineau ca perioada de spitalizare nu poate fi calculata ca executata daca persoana condamnata isi provoaca afectiunile pentru care necesita internare.

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, spunea ca la momentul la care clientul sau a incercat sa se sinucida avea in posesie ori el, ori membrii familiei sale cel putin o copie a mandatului de executare a pedepsei emis de instanta, ceea ce inseamna ca de la acel moment ar fi inceput executarea condamnarii.

Citește și
Victor Ponta
Ponta, catre o sustinatoare USL care i-a cerut sa-l scoata pe Nastase din inchisoare: "Il scoatem"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Avocatul arata ca de la acel moment Nastase a fost in permanenta atat sub supravegherea politistilor de la Serviciul Urmariri din Politia Capitalei, cat si a celor de la Directia de Retinere si Arest Preventiv.

Adrian Nastase arata in fata instantei ca sustinerea procurorului privind condamnatii care-si provoaca boala sau afectiunile nu are fundament, pentru ca in cazul sau s-a constatat de catre Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie o tentativa de suicid, dar nefinalizata, amintand de ordonanata de neincepere a urmarii penale in ceea ce-l priveste in acest caz.

Totodata, Nastase preciza ca cele sapte zile reprezinta sub 0,1 la suta din perioada efectiva pe care o are de executativ, respectiv de peste 730 de zile.

In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In seara aceleiasi zile, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, politistul care venise sa puna in executare sentinta a intervenit, iar in confruntare politicianul si-a tras un glont in gat, care i-a lezat si umarul, rana provocata nefiind fatala. Nastase a fost operat in 21 iunie la Spitalul Floreasca, fiind externat in 26 iunie.

In 26 iunie, Tribunalul Bucuresti a constatat ca nu exista niciun impediment de punere in aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de inchisoare in cazul fostului premier. in urma acestei decizii, Adrian Nastase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus in aplicare mandatul de executare a pedepsei. Ulterior, Nastase a fost transferat la Penitenciarul Jilava.

Pe de alta parte, Adrian Nastase a formulat si o contestatie in anulare in cazul deciziei definitive de condamnare la doi de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii". Judecarea contestatiei a fost amanata de doua ori, intrucat nu se motivase hotararea definitiva a completului de cinci judecatori al instantei supreme care la condamnat pe Nastase.

In motivare - data publicitatii in 26 noiembrie - judecatorii ICCJ arata ca pentru inlaturarea nelinistii si tulburarii sociale, pentru reintegrarea ordinii juridice, trebuie ca cei care au savarsit infractiuni sa fie de indata trasi la raspundere penala.

Pedeapsa - felul si limitele acesteia - constituie criteriul principal prin care legea penala evalueaza, determina si diferentiaza gradul de pericol social abstract, generic al fiecarei infractiuni in parte, mai arata ICCJ.

"Aplicarea si executarea pedepsei se realizeaza in vederea atingerii unor scopuri bine definite: pe de o parte, in scopul prevenirii savarsirii de noi fapte penale din partea infractorilor, prin reeducarea acestora si din partea altor persoane, prin exemplaritatea pedepselor, iar pe de alta parte, in scopul restabilirii linistii sociale si al reintegrarii ordinii juridice. Aplicarea si executarea pedepselor pot conduce la atingerea scopurilor urmarite, daca efectuarea lor are loc in timp util. in general, sanctionarea infractorilor prin aplicarea pedepsei devine cu atat mai eficace si contribuie cu atat mai intens la realizarea scopurilor de mai sus, cu cat ea intervine intr-un interval de timp cat mai scurt si cat mai apropiat de momentul infractiunii", se mai arata in motivarea condamnarilor definitive din dosarul Trofeul Calitatii.

De asemenea, precizau cei cinci judecatori, exemplaritatea, care decurge din supunerea celui condamnat la executarea pedepsei, devine cu atat mai puternica cu cat punerea in executare se produce mai neintarziat dupa condamnare. in aceste conditii, constiinta sociala are inca vie si exacta imaginea pericolului pe care il prezinta fapta si faptuitorul, a urmarilor daunatoare sau primejdioase ale faptei savarsite si va reactiona mai adecvat.

Instanta suprema va judeca in 14 ianuarie 2013 contestatia in anulare a lui Adrian Nastase in cazul condamnarii sale la doi de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Avocat: Adrian Nastase ar putea fi eliberat conditionat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2013
Avocat: Adrian Nastase ar putea fi eliberat conditionat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2013

Adrian Nastase ar mai avea de executat, dupa calculele apararii, 35 - 36 de zile de inchisoare din condamnarea primita in dosarul "Trofeul calitatii" si ar putea fi eliberat conditionat pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului viitor. 

Ponta, catre o sustinatoare USL care i-a cerut sa-l scoata pe Nastase din inchisoare:
Ponta, catre o sustinatoare USL care i-a cerut sa-l scoata pe Nastase din inchisoare: "Il scoatem"

Premierul Victor Ponta a facut, joi, o vizita electorala in judetul Braila, ocazie cu care s-a intalnit cu un grup de sustinatori, o persoana spunandu-i "Sa-l scoateti pe domnul Nastase de acolo!", iar el replicand: "Il scoatem!".

ICCJ: Inchisoarea cu executare, singura solutie pentru
ICCJ: Inchisoarea cu executare, singura solutie pentru "indreptarea" lui Adrian Nastase

Inculpatii din dosarul "Trofeul Calitatii" au obtinut un beneficiu constand in sume de bani sau mentinere in functii publice, avantajul substantial revenind lui Adrian Nastase, se arata in motivarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.