Un nou scandal urias zguduie din temelii sistemul sanitar romanesc. 100 de romani ar fi fost folositi drept COBAI de medici
Un nou scandal zguduie din temelii sistemul sanitar romanesc. Medici psihiatri din mai multe spitale din Bucuresti si din tara sunt suspectati ca au testat medicamente experimentale pe mai multi pacienti, FARA sa le spuna acestora ce li se intampla.
26 de perchezitii au avut loc marti in cabinete medicale si la sediul firmei farmaceutice.
"Detaliile acestui scandal despre care vorbesc procurorii Parchetului General sunt desprinse parca dintr-un film de groaza. Totul porneste de la producatorii unor medicamente destinate bolnavilor cu afectiuni psihiatrice care aveau nevoie de studii pentru a le implementa pe piata interna inainte de a primi aprobarea. Studiile in Romania pentru aceste medicamente a caror denumire nu a fost inca dezvaluita ar fi fost falsificate.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Coordonatorul acestor studii ar fi un medic din Arad care este si cadru universitar. Acesta ar fi colaborat cu mai multi medici din tara, carora le-ar fi cerut sa testeze cel putin teroretic medicamentele. Numai ca, spun anchetatorii, cele mai multe fise ale bolnavilor erau falsificate. Adica s-au folosit identitatile unor bolnavi aflati deja in evidenta si au sustinut in rezultatele oficiale ca medicamntele sunt apte pentru a fi utilizate. Insa consemnarile din fise erau false.
Perchezitii au fost facute si la spitale din Capitala: Sf. Spiridon, Spitalul Militar si Obregia", a relatat Ovidiu Oanta.
La spitalul de neuropsihiatrie Sapoca din Buzau, testele cu medicamente experimentale ar fi inceput anul trecut, sub coordonarea a patru medici. Pacienti-cobai ar fi fost mai multe persoane deja internate, dintre care - spun anchetatorii - unii NU si-au dat acordul scris, asa cum cere legea.
Politistii au verificat documentele intocmite de doctori in cadrul studiilor clinice derulate inca de anul trecut. Aceste studii au fost efectuate de catre 4 doctori iar la ele au participat aproape o suta de pacienti.
Studiile clinice cu substante experimentale ar fi fost comandate de producatorii de medicamente, spun procurorii, iar cei 4 doctori ar fi fost platiti pentru asta.
Dumitru Popescu, directorul spitalului de neurochirurgie Sapoca: "Nu stiu sa va spun ce medicamente, dar stiu ca erau doar doua. Am dat aprobare pentru anul trecut, iar pentru anul acesta mi-a venit o solicitare in decembrie pentru 2016 si nu le-am mai aprobat."
Anchetatorii spun ca medicii care au facut studiile clinice ar fi falsificat intreaga documentatie de evaluare a pacientilor. Colegii lor sustin ca asa ceva ar fi imposibil, desi exista o miza financiara.
Viorica Mihalascu, directorul medical al spitalului de neuropsihiatrie Sapoca: "Nu cred ca isi permite cineva sa introduca intr-un studiu clinic un pacient fara consimtamantul acestuia. Care sunt avantajele medicilor care participa la aceste studii clinice? Primesc bani pentru aceste studii clinice."
Si in Iasi au avut loc perchezitii la Institutul de Psihiatrie Socola.
Tudor Ciuhodaru: "Falsificarea consimtamantului informat al pacientului e o noua Hexi Pharma a studiilor clinice. Cei vinovati sa plateasca. Sa isi piarda dreptul de profesie si averile. Aceste studii fasificate dau o noua palma sistemului medical."
Procurorii suspecteaza ca, in unele cazuri, Delia Podea a introdus pacienti doar cu numele in acest studiu. Acestia nu luau pastilele prescrise, iar rezultatele analizelor, care trebuiau sa arate cum s-au vindecat, erau inventate. In alte cazuri, pacientii urmau tratamentul insa fara rezultatul asteptat, asa ca primeau si un alt medicament care le facea bine.
In ambele situatii, la final, studiul arata ca produsul medical era eficient iar rezultatele semanau cu cele sperate de compania farmceutica.
Psihiatra primea bani pentru aceste studii, mai noteaza procurorii. Cu cat avea mai multi pacienti, cu atat castiga mai mult. Acest tip de fraudare a testelor facute pe oameni pentru avizarea unor medicamente este investigat in mai multe spitale din tara.
Perchezitii s-au facut si la spitalul de pshiatrie al Obregia din Capitala. Anchetatorii cauta pacienti care ar fi fost folositi inacest studiu si sa fle daca viata si sanatatea le-au fost puse in pericol de administrarea unor medicamente neomologate in Romania.
Anca Crupariu, purtator de cuvant Agentia Nationala a Medicamentului: "Consecintele pot fi grave. Exista riscul ca un medicament pentru care studiul clinic nu a fost corect facut, sigur ca exista riscul de afectare a sanatatii publice, e un lucru indubitabil."
Procurorii cred ca au de-a face cu fapte de luare si dare de mita, fals in inscrisuri si abuz in serviciu. Daca se dovedesc reale, acuzatiile vor duce la condamnarea unor medici psihiatri cu pana la 10 ani de inchisoare.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: romania, perchezitii, studii clinice,
Dată publicare:
31-05-2016 11:35