Reguli noi dupa scandalul dezinfectantilor. Deciziile anuntate de Iohannis dupa sedinta CSAT

sedinta CSAT Iohannis

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii, in care s-au discutat despre situatia actuala a sistemului de sanatate, a avut loc vineri, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 17:00 “Se pare ca asistam la ziua premierelor. Dupa ce SRI-ul anuntase ca nu l-a filat pe Condrea sau pe Hexi Pharma, pentru ca nu era o problema de siguranta nationala, astazi CSAT a discutat despre sanatate exact ca fiind o astfel de probleme. O a doua premiera a fost prezenta in CSAT a ministrului sanatatii, Vlad Voiculescu, el nefiind de drept membru al Consiliului.

Cert este ca presedintele Iohannis a anuntat reguli stricte de achizitie si control al dezinfectantilor, testarea permanenta a acestor produse intr-o retea de laboratoare acreditate, ce urmeaza sa fie creata. Un grup guvernamental se va ocupa de aceste lucruri si va raporta CSAT-ului, la anumite intervale de timp. Foarte interesant este faptul ca vor fi create noi norme de prescriere a antibioticelor si acest lucru pare sa nu fie intamplator. Americanii au anuntat de curand ca au descoperit o tulpina de E-Coli care nu poate fi omorata de nici un antibiotic si concluzia specialistilor este ca abuzul de antibiotice, de-a lungul anilor a facut ca multe bacterii sa devina rezistente la medicamentele care pot fi gasite pe piata”, a relatat Catalin Radu Tanase.

UPDATE 15:15 Declaratiile facute de Klaus Iohannis, dupa terminarea sedintei

Citește și
sedinta CSAT Iohannis
Reuniunea semestriala a CSAT. Gruparile jihadiste, migratia si defrisarile ilegale sunt principalele teme de discutie

"In cadrul sedintei de astazi a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-au luat decizii importante privind securitatea nationala.

Temele incluse pe agenda si analizate de catre membrii Consiliului au vizat atat proiecte prevazute in Programul de activitate a Consiliului pe anul in curs, cat si unele problematici de actualitate, in concordanta cu dinamica si realitatile interne si internationale, cum a fost, de exemplu, tema sanatatii, pe care am inclus-o suplimentar.

A fost un moment important, dat fiind faptul ca o parte dintre deciziile Consiliului au urmarit consolidarea prevederilor Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, document de orientare strategica in baza caruia Consiliul Suprem de Aparare a Tarii asigura organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea Tarii si securitatea nationala, participarea la mentinerea securitatii internationale si la apararea colectiva, in conformitate cu Constitutia Romaniei.

O prima tema dezbatuta de catre Consiliu a reprezentat-o analiza si avizarea Strategiei Militare a Romaniei. Documentul transpune in practica politica de aparare si securitate nationala, definind cadrul de dezvoltare a organismului militar pentru apararea armata a Tarii in context aliat, avand la baza prevederile Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015-2019, ale Cartei Albe a Apararii si ale documentelor NATO si ale Uniunii Europene.

Pornind de la potentialele riscuri si amenintari identificate la adresa securitatii Romaniei, Strategia stabileste misiunile Armatei Romaniei si nivelul militar de ambitie, pentru a caror indeplinire trebuie constituite, dezvoltate si mentinute capabilitati credibile, dar si sustenabile.

O alta decizie pe care am luat-o astazi in sedinta Consiliului a fost aprobarea Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva.

Scopul Programului este de a asigura capabilitatile necesare Armatei Romaniei pentru promovarea intereselor nationale si protejarea acestora in fata riscurilor si amenintarilor curente, in dezvoltare si in perspectiva, precum si indeplinirea angajamentelor internationale in planul securitatii si al apararii.

S-a concluzionat ca demersurile viitoare ale Ministerului Apararii Nationale pentru implementarea masurilor stabilite in Programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 impun respectarea Acordului politic national privind cresterea finanTarii pentru Aparare la 2% din PIB.

In aceeasi ordine de idei, Consiliul a aprobat fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, conduse de NATO, Uniunea Europeana, ONU si OSCE in 2017. Armata Romaniei va putea participa cu 1.401 militari si civili. Iar in ceea ce priveste Ministerul Afacerilor Interne, fortele puse la dispozitie pentru misiuni in afara teritoriului national in anul 2017 sunt in numar de 783 militari si politisti, care vor putea fi dislocati in teatrele de operatii.

Tot in sedinta de astazi, Consiliul a aprobat liniile generale de mandat ale Romaniei la Summitul NATO de la Varsovia, care va avea loc pe 8 si 9 iulie 2016, cu mentiunea ca acestea sa fie actualizate si adaptate, in functie de negocierile din Alianta si, evident, de evolutiile situatiei internationale.

In cadrul sedintei Consiliului am analizat si aprobat Raportul Ministrului Energiei privind stadiul si evolutia Proiectului Unitatile 3 si 4 de la Centrala Cernavoda, stabilind ca acesta reprezinta un proiect prioritar de investitii pentru Romania, care va asigura cresterea cotei energiei nucleare la 30 sau chiar 32% din totalul productiei nationale de energie electrica si va contribui substantial la cresterea economica, mentinerea, dar si crearea de noi locuri de munca.

Am analizat in sedinta Consiliului situatia din sanatate. Nu este vorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranta vietii oamenilor si despre sanatatea publica. Aici putem include subiectul dezinfectantilor, dar si chestiuni care tin, spre exemplu, de medicamente sau de siguranta alimentara.

Am discutat si convenit un plan de actiune, concretizat printr-o hotarare a Consiliului, care stabileste, in cateva puncte, masuri referitoare la: norme, proceduri, control, laboratoare.
In ceea ce priveste normele, avem nevoie de norme, norme aliniate la cerintele standardelor europene referitoare la antiseptice si dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate, inclusiv cu sanctiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme sa fie elaborat la nivel de guvern pana la sfarsitul lunii iulie.

In acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experti, unde participa medici, biologi, chimisti, specialisti in siguranta alimentara si alte categorii de specialisti, care sa lucreze la acest pachet de norme.

Acestea privesc modul in care se pun pe piata produsele biocide, dar si curatenia, dezinfectia si sterilizarea in spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice si dezinfectante chimice, activitatea de control si inspectie sanitara de stat, precum si intarirea capacitatii de control a Ministerului Sanatatii.

De asemenea, va trebui reglementat modul de coordonare a activitatii intre domeniile sanatatii umane, veterinare, alimentatiei publice si cresterii animalelor, pentru stabilirea unor masuri in vederea utilizarii eficiente a antibioticelor.
Guvernul Romaniei va urmari implementarea tuturor obiectivelor stabilite in Planul strategic de prevenire si combatere a infectiilor nosocomiale 2016-2018, prin care sunt dispuse masuri privind preventia, reducerea incidentei, monitorizarea si cresterea capacitatii de diagnostic a infectiilor intraspitalicesti.

In ceea ce priveste procedurile si controlul, am convenit crearea unui mecanism de raportare, informare si control. in mod evident, este nevoie nu doar de norme mai exigente, ci si de un control mult mai riguros.

Trimestrial, asa s-a stabilit, Guvernul Romaniei va prezenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii informari cu privire la sistemul de sanatate publica si starea de sanatate a cetatenilor.

S-a hotarat, de asemenea, ca Guvernul sa initieze programe de instruire si perfectionare a pregatirii personalului medical pentru identificarea, prevenirea si combaterea infectiilor intraspitalicesti, precum si legate de responsabilitatea pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate.

In ceea ce priveste laboratoarele, Romania va dezvolta o retea de laboratoare acreditate, care pot analiza inclusiv solutiile dezinfectante. Am discutat despre conditiile necesare crearii unei asemenea retele, care sa asigure controlul oficial conform cerintelor Uniunii Europene.

S-a luat decizia ca Guvernul Romaniei sa elaboreze un program de investitii pe termen lung. Acesta urmareste, pe de-o parte, crearea la nivel national de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor de evaluare a eficientei biocidelor, iar, pe de alta parte, reorganizarea si dotarea corespunzatoare a autoritatilor de control in domeniul sanatatii publice, la nivel central, cat si teritorial, cu respectarea regulamentelor si a standardelor europene in domeniu."

UPDATE 14:45 Sedinta CSAT s-a incheiat. Klaus Iohannis a anuntat ca va da declaratii de presa la ora 15:00.

Subiectele de pe ordinea de zi

Potrivit Administratiei Prezidentiale, pe ordinea de zi sunt incluse subiecte referitoare la activitatea desfasurata de Serviciul Roman de Informatii in anul 2015 si principalele obiective pentru anul 2016, precum si situatia actuala a sistemului de sanatate publica - infectiile intraspitalicesti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securitatii nationale.

De asemenea, subiectele din CSAT mai vizeaza strategia militara a Romaniei, programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva, stadiul indeplinirii obiectivelor si prioritatilor MApN, stabilite prin Directiva de planificare a apararii, in anul 2015, fortele armate ale tarii noastre care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2017, mandatul Romaniei la Summitul NATO 2016 de la Varsovia, stadiul si evolutia Proiectului unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In cadrul sedintei vor fi abordate si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala, precizeaza Administratia Prezidentiala.

Ultima sedinta a CSAT a avut loc pe 15 martie.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Senatorii au respins ordonanta interceptarilor si au lasat ANI fara obiect de activitate. Kovesi:
Senatorii au respins ordonanta interceptarilor si au lasat ANI fara obiect de activitate. Kovesi: "E un pericol foarte mare"

Parlamentarii par sa fi gasit o noua metoda pentru a pune bete in roate activitatii procurorilor anti-coruptie.

Reuniunea semestriala a CSAT. Gruparile jihadiste, migratia si defrisarile ilegale sunt principalele teme de discutie
Reuniunea semestriala a CSAT. Gruparile jihadiste, migratia si defrisarile ilegale sunt principalele teme de discutie

La Palatul Cotroceni are loc marti sedinta semestriala a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Ordonanta de urgenta in cazul interceptarilor a fost adoptata de Guvern. Mesajul lui Klaus Iohannis
Ordonanta de urgenta in cazul interceptarilor a fost adoptata de Guvern. Mesajul lui Klaus Iohannis

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-a intrunit de urgenta. Pe ordinea de zi a fost decizia Curtii Constitutionale, care ar putea sa puna in pericol marile dosare de coruptie.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.