Pe timp de pandemie, magazinele cu specific românesc din străinătate merg mai bine ca niciodată

12-12-2020 17:29


Chiar dacă nu vor putea veni acasă de Sărbători, românii din diaspora vor avea tot ce le trebuie pentru o masă de Crăciun tradiţională.

De la tobă, caltaboşi sau șorici până la cozonacii cu nucă sau stafide, nimic bun nu le va lipsi de pe mese. Se îngrijesc de asta magazinele cu produse tradiţionale din comunităţile mai mari de români. Furnizori sunt, fireşte, producătorii din ţară.

Când te uiţi pe rafturile unui astfel de magazin, ai putea crede că eşti în România. Totuşi, imaginile sunt din magazinul soţilor Asavi, care locuiesc în Oderzo, un orăşel din nordul Italiei. De peste 10 ani, ei aduc produse româneşti într-un mic magazin de cartier. În preajma Sărbătorilor, cap de afiş sunt, evident, produsele tradiţionale de Crăciun.

Maricica Asavi: "Le pregătim caltaboşi, tobă, lebărvurşti, șorici și cozonaci. Măcar cu aceste produse tradiţionale, să le aducem o bucurie în suflet românilor''.

Clientă: "Găsim o varietate de produse româneşti sufletului nostru. Aşa ne alină dorul de casă. Cu ocazia Sărbătorilor, aicea găsim tot ce ne dorim''.

În ultimii ani, tot mai mulţi localnici au început să consume produse româneşti. Aşa s-a dezvoltat o reţea de distribuţie. La câţiva kilometri de Vama Borş, se află un depozit de unde tiruri întregi pleacă încărcate cu de toate pentru românii din diaspora.

Raul Timaru, managerul unei companii de distribuţie: "Începem de la apă minerală până la produse de origine animală, din carne, lapte, conserve, dulciuri. Ca şi volume, 2020, comparativ cu 2019, noi avem o creştere undeva între 25 şi 30 la sută, destul de substanţială".

Magazine româneşti se găsesc şi în Austria. Adelin Cosmeiu are un lanţ de nouă supermarketuri în Austria. Primul magazin a fost deschis în Graz, iar apoi s-a extins în Viena şi alte oraşe. Aici poţi găsi de la dulciuri specifice româneşti, mezeluri, cărnuri, conserve româneşti, dar şi băuturi.

Toată marfa o aduce din România, de la producătorii de aici. Nu numai români îi trec pragul, ci şi austriecii.

Adelin Cosmeiu: ”Această perioadă de pandemie a fost mai prosperă, datorită faptului că romanii noştri nu au putut călători, nu au putut merge în ţară aşa cum o fac an de an, deci în perioada asta a fost mult mai prospera comparativ cu alţi ani”.

Şi românii din Belgia cauta în această perioadă produse tradiţionale pentru masa de sărbători. Un magazin românesc din Bruxelles este aprovizionat aproape zilnic.

Radu Sumănaru, proprietar de magazin românesc din Belgia: ”O să vrea o afumătură, un parizer, o să vrea o să vrea pastramă, o să vrea o varză murată, un bere de România, un vin de România. Până şi aghiazmă de Zalău avem în magazin”.

Mulţi comercianţi vând şi online. Cu o comandă dată din timp, vă puteţi asigura că regăsiţi de Sărbători savoarea bucătăriei româneşti.


VIDEO PROTVPLUS.RO