Pe 27 decembrie va fi vaccinat împotriva Covid-19 primul român. Spațiile de vaccinare vor funcționa și în căminele culturale
Pe 27 decembrie va fi vaccinat în țară primul român împotriva COVID-19. El va face parte din rândul personalului medical din spitalele care tratează pacienți infectați cu SARS-COV-2.
În aceeași zi, va începe vaccinarea în toate statele Uniunii Europene.
Cadrele medicale sunt cele mai expuse, iar povestea a doi soți, medici din Câmpina, care au murit la interval de câteva zile, ne demonstrează acest lucru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeia, medic radiolog într-un spital suport Covid, a fost lângă pacienți până în ziua în care s-a îmbolnăvit.
În ultimele 24 de ore, numărul pacienților aflați în stare gravă la ATI s-a apropiat de 1.300.
Medicii Alexandrina și Octavian Ionete au lucrat o viață la radiologie, la spitalul din Câmpina, care a devenit suport Covid.
Se pare că ea a contactat prima virusul chiar în spital. O lună de zile a fost îngrijită de colegii ei.
În salonul de la ATI a fost internat și soțul ei. Bărbatul a murit în urmă cu 4 zile. Miercuri seară s-a stins și ea.
Călin Tiu, manager Spitalul Municipal Câmpina: ”Au fost internați în spital, au fost în aceeași rezervă, în terapie intensivă și s-au prăpădit la interval de 3 zile. Medici radiologi care au ținut practic secțiile clinice ale spitalului ani de zile”.
În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 107 decese, iar numărul pacienților la ATI a crescut la 1.297.
Cadrele medicale sunt cele mai expuse infectării așa că vor fi primele în campania de vaccinare.
Nelu Tătaru: ”S-au aprobat fondurile necesare pentru organizarea centrelor de vaccinare, care se suporta din bugetele instituțiilor implicate”.
Centrul național de depozitare a vaccinurilor va fi la Institutul Cantacuzino. Alte șase centre regionale vor gestiona distribuirea spre cele județene.
Aproape 1.100 de centre de vaccinare în toată țara
După imunizare, românii vor primi o adeverință care să certifice acest lucru, iar printr-o aplicație vor primi un SMS care să le amintească de rapel.
La nivel național, vom avea aproape 1.100 de centre de vaccinare organizate în cadrul spitalelor, în cămine culturale, săli de sport sau în clădiri ce permit amenajarea unui circuit epidemiologic.
În Timiș, de exemplu, vor fi 34 de centre de vaccinare.
Liliana Oneț, prefectul județului Timiș: ”DSP va identifica personal atât din centre medicale private, dar și publice, care va deservi aceste centre de vaccinare”.
În mediul rural, primarii vor pune la dispoziție spații. În comuna Ghiroda, centrul de vaccinare se amenajează la căminul cultural.
Ana Maria Bărăgan, membu CLSU Ghiroda: ”La ora actuală incinta are două căi de acces, una din strada principală și una din spatele căminului, va fi amenajată și o sală de așteptare".
La Iași au fost amenajate 16 centre de vacinare.
Mihai Chirica, primarul Iașiului: ”Ce am urmărit? De exemplu, centrele noastre de bătrâni, care au pe zonele de parter, în special, deja zone organizate, adică cabinete medicale, fluxuri de circulație, ne-am dus pe centrele sociale”.
Județul Mureș va avea 25 de centre de vaccinare. 1.330 de angajați ai spitalului județean intră în prima etapă de imunizare care se va face chiar în unitatea sanitară.
Dr. Ovidiu Gârbovan, manager Spitalul Clinic Județean Mureș: ”Pregătisem pentru renovare preventoriul pentru copii, având în vedere că școlile au fost închise și acesta nu mai funcționează vom face igienizare și o pregătim”.
Autoritățile vor organiza și două caravane mobile care să ajungă în zonele izolate.
În județul Cluj, în primă fază vor fi 24 de centre de vaccinare pentru personalul medical și 39 de puncte pentru persoanele din alte categorii de risc.
În Alba vor fi 23 de centre, iar în Sălaj 17.