×

Incendiu de proporții la Institutul ”Matei Balș”. Cinci oameni au murit, zeci de pacienți au fost evacuați

Un incendiu de proporții s-a produs la Institutul ”Matei Balș” din Capitală în această dimineață, unitate medicală unde se aflau bolnavi de Covid-19. Cinci oameni au murit, iar mai mulți sunt răniți, însă niciunul nu este în stare critică în acest moment.

Desfășurarea evenimentelor de vineri:

UPDATE 12:00 Starea pacienților este în curs de actualizare în funcție de investigațiile aflate în derulare în fiecare spital în care au fost transferați pacienții.

În funcție de rezultatele investigațiilor atunci când este necesar pacienții pot fi transferați între unitățile sanitare din București.

Starea pacienților transferați în acest moment:

Citește și
incendiu
Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, într-un salon cu pacienți COVID. Cum au izbucnit flăcările

- 11 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București
Toți pacienții sunt stabili, dependenți de oxigen pe mască.

- 5 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență din București.

- 6 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”. Toți sunt cu oxigen pe mască, stabili.

- 4 pacienți la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”.

- 5 pacienți la Sf. Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”. 4 pacienți în ATI cu oxigen pe mască și unul pe CPAP.

- 4 pacienți la Spitalul Militar Central.

- 3 pacienți la Spitalul „Witting”.

- 4 pacienți la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

- 1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”;

- 3 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” stabili

- Un pacient a fost transferat la Spitalul Monza și alți
2 pacienți să fie transferați la Spitalul Victor Babeș.

- 7 pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca.

UPDATE 11:20 Un al cincilea pacient din saloanele care au ars vineri la Institutul ”Matei Balş” din Capitală a decedat. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a confirmat la Digi 24 că un cadavru a fost găsit carbonizat în baie.

UPDATE 11:00 Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul Matei Balş din Capitală.

Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, trei persoane au fost găsite decedate după ce s-a degajat fumul, iar o a patra a fost resuscitată, dar fără rezultate pozitive.

DSU a anunțat că au fost înființate două linii telefonice, unde aparținătorii pot afla informații despre noua locație unde pacienți sunt internați, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impun acestora. Cele două numere disponibile pentru aparținători sunt  021.2069398 și 021.2648515.

Dintre cele 102 persoane care erau internate la Matei Balș, 53 au fost transferate la alte unități medicale. Mai multe detalii puteți afla aici.

Preşedintele Klaus Iohannis merge la Institutul „Matei Balş”, la ora 13:00

Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că apelul la 112 a venit la ora 5 dimineaţa. De incendiu au fost informaţi de la prima oră a dimineții premierul Florin Cîţu, precum şi miniştrii Sănătăţii şi de Interne. 

 

Vedeți mai multe imagini în GALERIA FOTO de la sfârșitul acestui articol!

Pompierii de la ISU București au anunțat că incendiul a fost sub control încă de la ora 06.00.

Comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, colonelul Cătălin Şchiopu, a declarat că primul apel la 112 a fost primit la dispecerat la ora 5,05, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la faţa locului la ora 5,13, adică după 8 minute.

“Am constatat că ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafaţă de circa 100 - 120 de metri pătraţi. Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată cu degajări mari de fum şi cu posibilităţi reale de extindere la etajele unu pe faţadă. Am intervenit atât din exterior, cât şi din interior. S-au constituit echipe de căutare-salvare, concomitent cu echipele de localizare şi lichidare a incendiului”, a precizat Şchiopu.

Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: "Nu, pe probleme de arsuri nu".

Se pare că incendiul ar fi început la parterul spitalului, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență București a declanșat imediat Planul Roșu de intervenție. Potrivit primelor informații, la spital se aflau la ora declanșării incendiului aproximativ 100 de oameni.

"Nu mai avem alte persoane în stare critică", a precizat şeful DSU. Potrivit acestuia, "rămâne problema în mâna celor care vor investiga cauza incendiului".

"La momentul la care ştim care este cauza o să vină cu rezultatele. La acest moment, nu vom da speculaţii, bănuieli", a mai spus Arafat.

 

”Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de cladire cu regim de înălțime P+3, pe două laturi. Au fost constituite echipe de cautare și salvare a persoanelor și se realizeaza evacuarea lor. Potrivit informațiilor furnizate, în clădire se aflau aproximativ 100 de persoane.” - au transmis autoritățile de la ISU București.

Streinu Cercel: Avizele sunt în ordine, ultima linie de oxigen - montată în decembrie

 

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat că avizele Institutului "Matei Balş" "sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie".

"Din păcate, toţi pacienţii care sunt internaţi COVID au nevoie de oxigen şi evident erau şi cuplaţi la oxigen. (...) Tot ce se internează în "Matei Balş" reprezintă pacient mediu spre sever sau critic", a afirmat fostul manager al Institutului.

Potrivit lui Streinu Cercel, este vorba despre o clădire care a fost făcută în 1953 şi refăcută "din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen".

"Avizele sunt în ordine, ultima linie de oxigen a fost montată în decembrie", a spus Streinu Cercel.

15 pacienți ai spitalului din Piatra Neamț au murit într-un incendiu declanșat în noiembrie 2020

 

În noaptea de 14 noiembrie, în urma incendiului produs într-un salon ATI al spitalului din Piatra Neamț, 10 pacienți, internați în stare critică și infectați cu Sars-Cov 2, și-au pierdut viața.

Câteva zile mai târziu, alți 5 pacienți, scoși din flăcări și fum, au murit.

Procurorii anchetează incendiul și au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. 

Citeste și...
Alertă la un spital de psihiatrie din județul Timiș. O saltea a luat foc de la o țigară
Alertă la un spital de psihiatrie din județul Timiș. O saltea a luat foc de la o țigară

A fost alertă la un spital de psihiatrie din județul Timiș.

Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, într-un salon cu pacienți COVID. Cum au izbucnit flăcările
Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, într-un salon cu pacienți COVID. Cum au izbucnit flăcările

Un incendiu a izbucnit, marţi după-amiază, la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, judeţul Timiş, într-un salon al pavilionului în care sunt internaţi pacienţi cu COVID-19.

Incendiu la Secția de Psihiatrie a Spitalului Roman din cauza unei țigări. Pacienți și cadre medicale, duse la Urgențe
Incendiu la Secția de Psihiatrie a Spitalului Roman din cauza unei țigări. Pacienți și cadre medicale, duse la Urgențe

Un incendiu a izbucnit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, etajul clădirii fiind inundat de fum.

Incendiu grav la un spital din Egipt care trata cazuri de Covid-19. Cel puțin șapte persoane au murit

Un incendiu a ucis cel puţin şapte persoane şi a rănit alte câteva, sâmbătă, la un spital privat care trata pacienţi bolnavi de COVID-19, situat la periferia capitalei egiptene Cairo, informează duminică dpa citând surse şi mass-media locale.

Ultimele Știri
Euro s-a prăbușit la un minim istoric față de dolar. Cum este în comparație cu francul elvețian
Euro s-a prăbușit la un minim istoric față de dolar. Cum este în comparație cu francul elvețian

Moneda europeană a ajuns la minimul ultimelor două decenii în comparație cu dolarul american.

Șeful spionajului militar ucrainean: Războiul va dura până în 2023. Până atunci, vom recupera teritoriile ocupate de ruși
Șeful spionajului militar ucrainean: Războiul va dura până în 2023. Până atunci, vom recupera teritoriile ocupate de ruși

Războiul din țara vecină va dura până anul viitor, iar până atunci Ucraina va recupera teritoriile ocupate de ruși, susține șeful spionajulului militar de la Kiev.

Unul dintre cei mai temuți interlopi din Chiajna, cercetat pentru tentativă de omor calificat, din nou reținut
Unul dintre cei mai temuți interlopi din Chiajna, cercetat pentru tentativă de omor calificat, din nou reținut

Un cunoscut interlop din Chiajna, cercetat pentru tentativă de omor calificat, a fost reţinut din nou, de această dată de poliţiştii de la Biroul de Accidente Ilfov.