Patru proiectile explozive, descoperite de un localnic pe un câmp din Giurgiu
Un proiectil exploziv de calibru 75 de milimetri a fost descoperit luni, în localitatea Băneasa, din judeţul Giurgiu, de către un localnic ce efectua lucrări agricole pe camp.
Pirotehniştii ajunşi la faţa locului pentru asanarea terenului găsind, la extinderea cercetărilor, şi alte trei proiectile neexplodate de calibru 76 de milimetri.
"Un apel la 112, primit în această dimineaţă (luni-n.r.) sesiza faptul că, în localitatea Băneasa, a fost descoperită muniţie rămasă neexplodată. Persoana care a solicitat sprijinul autorităţilor efectua lucrări agricole pe câmp şi a observat obiectul, ce părea a fi un proiectil. Echipa pirotehnică a ISU Giurgiu s-a deplasat imediat la faţa locului pentru asanarea terenului. Pirotehniştii au constatat că era vorba despre un proiectil exploziv, calibrul 75 milimetri. Aceştia au cercetat terenul, pe o suprafaţă de aproximativ o mie de metri pătraţi, cu ajutorul unui detector de metale, pentru a vedea dacă mai există şi alte elemente de muniţie neexplodate, iar în urma activităţii desfăşurate, au mai fost găsite trei proiectile explozive, de calibru 76 de milimetri", se arată într-un comunicat de presă transmis luni de ISU Giurgiu.
Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în siguranţă, urmând să fie distrusă în poligonul de specialitate.
Un număr de 14 cartuşe de infanterie de calibru 7,62 milimetri, cinci tuburi de cartuşe de infanterie de calibru 7,62 milimetri, patru proiectile explozive cu calibre de 75, 76, 100, respectiv 120 de milimetri, trei lovituri acuplate cu proiectil exploziv de calibru 88 de milimetri şi o lovitură acuplată cu proiectil perforant de calibru 85 milimetri, din localităţile Bolintin Deal, Băneasa, Mihai Bravu şi Angheleşti au mai fost ridicate de pirotehniştii giurgiuveni în ultima lună de zile.
ISU Giurgiu informează cetăţenii că trebuie să anunţe, de urgenţă, organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau pompierii dacă descoperă elemente de muniţie rămasă neexplodată, respectiv obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată - cum ar fi cartuşe, grenade, petarde, mine antitanc, proiectile de artilerie, rachete, bombe explozive, incendiare, toxice - să nu le mişte de pe locurile unde se află şi să nu le desfacă.